Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κάλεσε τους οπαδούς του AKP, του κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να παραμείνουν στους δρόμους και να συνεχίσουν τους «δημοκρατικούς ελέγχους», ένα κάλεσμα που ουσιαστικά νομιμοποιεί τη δημιουργία πολιτοφυλακών και την ανεξέλεγκτη δράση τους. 

Ads

Σχετικά με το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες, θέμα που έχει ανοίξει τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων, ο Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα, μετά το υπουργικό συμβούλιο πως «δεν είναι σωστό να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα».

Όπως είπε η επαναφορά της θανατικής ποινής θα απαιτούσε συνταγματικές αλλαγές. Ωστόσο πρόσθεσε πως η τουρκική κυβέρνηση «δεν μπορεί να αγνοήσει τις απαιτήσεις των πολιτών». Σημειώνεται πως οι οπαδοί του Ερντογάν σε όλες τις συγκεντρώσεις τους ζητούν την εκτέλεση των πραξικοπηματιών.

Νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «η κυβέρνησή μας θα έχει διαβουλεύσεις (για αυτό το θέμα) με την αντιπολίτευση. Ως κυβέρνησης και πολιτεία γνωρίζουμε αυτό το αίτημα σας. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Στη δημοκρατία ο λαός αποφασίζει»

Ads

Ο Γιλντιρίμ κάλεσε, επίσης, τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα. «Θα απογοητευτούμε εάν οι αμερικανοί φίλοι μας μας ζητήσουν αποδείξεις, αν και μέλη της δολοφονικής οργάνωσης προσπαθούν να καταστρέψουν μία εκλεγμένη κυβέρνηση υπό τις οδηγίες αυτού του ατόμου» είπε.

«Σε αυτό το στάδιο θα μπορούσαμε και να μιλάμε και για αμφισβήτηση της φιλίας μας» τόνισε ο Γιλντιρίμ, σημειώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει στην κατοχή της τα σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης. Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε  ότι υπάρχουν λεπτομερή σχέδια για το ποιος θα καταλάμβανε υπουργικές θέσεις και ποιος θα ήταν υπεύθυνος για την επιβολή του στρατιωτικού νόμου.

Τέλος, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των δημοσίων υπαλλήλων που σχετίζονται με «την τρομοκρατική οργάνωση που είναι υπεύθυνη» για το παρ’ ολίγον πραξικόπημα. Είπε ότι συνολικά 7.453 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους 6.038 στρατιωτικοί, υπογραμμίζοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται, όπως και οι συλλήψεις στις δυνάμεις ασφαλείας.