Στην πρώτη του συνάντηση με δημοσιογράφους ο υφυπουργός Κώστας Στρατής έδωσε το στίγμα του δείχνοντας αφενός πως είναι αποφασισμένος να τελειώνει με τη διαφθορά  και βάζοντας στοίχημα αφετέρου να ξεπεράσει τους γραφειοκρατικούς υφάλους που μπλοκάρουν τη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Ads

Όπως γράψαμε χθες, ο Κ. Στρατής ξεκίνησε δυναμικά με μηνυτήριες αναφορές στο «αμαρτωλό» ταμείο αλληλοβοήθειας («Απομεινάρι άλλων εποχών, Πλασμένο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν μιας χώρας που χρεοκόπησε») όσο και στην υπηρεσία του ΤΑΠ που είναι υπεύθυνη για την παραποίηση παραστατικών πληρωμής κατά την εκτέλεση σύμβασης μεταξύ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Δεν ήταν τυχαίο πως χρησιμοποίησε τις φράσεις nation branding και «αριστερό αποτύπωμα», όταν μιλούσε για ζητήματα διαφθοράς ενώ υπογράμμισε πως «Πιστεύουμε στο δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας και του Πολιτισμού. Τα δημόσια αγαθά δεν είναι εμπορεύσιμα».

Στην ερώτηση αν πρόκειται να προβεί σε διαχειριστικούς ελέγχους και σε εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, απάντησε πως όπου υπάρχουν ενδείξεις θα προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο.

Αν και σύμφωνα με τα λεγόμενα της νέας προέδρου του ΤΑΠΑ , το ηλεκτρονικό εισιτήριο το περιμέναμε τoν Μάιο, ο υφυπουργός μας είπε πως είναι αδύνατον να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα αλλά ωστόσο η ομάδα εργασίας εργάζεται πυρετωδώς και το ηλεκτρονικό εισιτήριο αναμένεται να είναι έτοιμο έως τέλη Ιουνίου.

Ads

Στους άμεσους στόχους του είναι να ανοίξουν τα 44 αναψυκτήρια και τα 60 πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων που  παραμένουν για ακόμη μια χρονιά κλειστά . «Έως τα τέλη Ιουνίου θα λειτουργούν κανονικά» είπε ενώ δεσμεύτηκε για την πρόσληψη έκτακτων υπαλλήλων η οποία καθυστέρησε καθώς τα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία όπως το υπ. Οικονομικών προσπαθούν να αποσαφηνίσουν αν ο αριθμός που έχει κριθεί αναγκαίος είναι πράγματι ο σωστός. «Αν δεν καταφέρω να τα θέσω σε λειτουργία θα έχω αποτύχει» υπογράμμισε ενώ έκανε σαφές πως η ολιγωρία προέρχεται και από την έντονη κινητικότητα του υπ. Οικονομικών. «Καταλαβαίνετε πως συχνά τους κυνηγάμε ανάμεσα στα Eurogroup για να τους ζητήσουμε να επισπεύσουν».

Τόνισε επίσης, πως αλλάζει το καθεστώς μίσθωσης των αναψυκτηρίων με τη δημιουργία νέου φορέα το 2019 με έμφαση στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Στους μακροπρόθεσμους στόχους του είναι «…η μεγιστοποίηση και η κινητοποίηση των πόρων που έχει το Δημόσιο από τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Και παράλληλα, η ανάπτυξη μιας πολιτιστικής οικονομίας, που θα περιστρέφεται γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία της χώρας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο» όπως είπε. Ανέφερε τα σχετικά παραδείγματα που έχει από την διαχείριση της παρούσας κυβέρνησης όπως η αύξηση των εσόδων του ΤΑΠ από τα 55 εκ. του 2015 στα 105 εκ. το 2017. Σε αυτό το σημείο τόνισε πως η αύξηση αυτή θα βοηθήσει την τόνωση του σύγχρονου πολιτισμού στον οποίο διαχρονικά δεν έχει δοθεί καμία έμφαση και στήριξη.

Σε σχέση με το βιβλίο τόνισε πως η Ενιαία Τιμή Βιβλίου παραμένει στόχος, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς ενώ επιβεβαίωσε τη δημιουργία νέου φορέα, στη θέση του καταργημένου ΕΚΕΒΙ χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει ούτε τον χρόνο ούτε τη διαδικασία.

Τέλος ο Κ.Στρατής μίλησε για επιπλέον αναθεώρηση της πολιτικής των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους με ενιαία τιμή εισιτήριου για τους νέους από όλο τον κόσμο αλλά και δυνατότητες προπληρωμής μέσω διαδίκτυου αλλά και για αναδιαμόρφωση του πλαισίου  κοστολόγησης των παραγωγών που ζητούν τους αρχαιολογικούς χώρους. «Δεν μπορεί το Χόλιγουντ να πληρώνει τα ίδια με έναν μικρό παραγωγό. Αυτό θα αλλάξει και δεν θα έχει το Χόλιγουντ πρόβλημα» είπε χαριτολογώντας.