Η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει τα δημοσιεύματα του πρακτορείου Anadolu και τουρκικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία στρατιωτικά σχεδιαγράμματα βρέθηκαν σε εξωτερική μνήμη στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κάνοντας λόγο για αβάσιμα δημοσιεύματα.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι, τα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη είχαν ελεγχθεί από τις τουρκικές αρχές -παρουσία και Έλληνα εμπειρογνώμονα- και δεν είχε εντοπιστεί υλικό που να παραπέμπει σε κατασκοπεία. 

Κύκλοι του ελληνικού Πενταγώνου επισημαίνουν πως τα κινητά που φέρουν μαζί τους οι δύο στρατιωτικοί έχουν ήδη ερευνηθεί εξονυχιστικά όλο το προηγούμενο διάστημα, παρουσία του Ελληνα εμπειρογνώμονα που είχε στείλει το ΥΠΕΞ και δεν είχε βρεθεί κάτι. Εξάλλου υπογραμμίζουν πως χάρη στη τεχνολογία μπορεί να εντοπιστεί οποιοδήποτε στοιχείο υπάρχει στο κινητό ακόμη κι αν έχει σβηστεί. 

Τα δημοσιεύματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες πριν από την αναμενόμενη ηχηρή καταδίκη των Ευρωπαίων ηγετών για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, αλλά και την επικοινωνία Τσίπρα – Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στη στάση της Τουρκίας.

Ads

Η εφημερίδα Χουριέτ που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα την πληροφορία σχολιάζει ότι πρόκειται για εξέλιξη – κεραυνό και αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μόνο σε ένα μέρος του ψηφιακού υλικού, σημειώνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Οι δύο στρατιωτικοί είχαν δύο κινητά τηλέφωνα και ένα κρυπτογραφικό τηλέφωνο, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες ο όμιλος Dogan, ο οποίος εκδίδει μεταξύ άλλων την εφημερίδα Hurriyet, εξαγοράστηκε από τον φιλοκυβερνητικό όμιλο Demiroren.