O Σόιμπλε παίζει πολιτικό κατενάτσιο στο γήπεδο του χρέους, οι Βρυξέλλες στέλνουν μηνύματα κόπωσης ―και εκνευρισμού― σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον και το τελικό παζάρι των δανειστών εν όψει της καταλυτικής 24ης Μαΐου παίζεται ήδη γύρω από το ελληνικό χρέος αλλά και τη… σχέση πάθους Μέρκελ και ΔΝΤ.

Ads

«Υπάρχουν ελάχιστες κόκκινες γραμμές στο θέμα του χρέους», δήλωσε χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ την ίδια ώρα πηγές της ευρωζώνης διαμήνυαν ότι «σκληρή δουλειά» ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει συνολική συμφωνία – πακέτο για την αξιολόγηση, τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το χρέος.

Το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε

Αμφότερα τα εν λόγω σήματα αποτυπώνουν την, στρατηγική πλέον, απόφαση της ευρωπαϊκής ηγεσίας να κλείσει το ελληνικό deal πριν ανοίξει η μάχη του Brexit – πρόκειται, όμως, για μια απόφαση που για μια ακόμη φορά είναι καταδικασμένη να περάσει μέσα από το παιχνίδι των εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων του διδύμου Μέρκελ και Σόιμπλε.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κλειδώνει η συμφωνία για την αξιολόγηση στο EuroWorking Group

Σόιμπλε: Ήθελα να διώξω την Ελλάδα από την ευρωζώνη, αλλά δεν με άφησε η Μέρκελ

Το «τείχος Σόιμπλε» είναι εκείνο που μέχρι στιγμής μπλοκάρει τις πιο προωθημένες προτάσεις του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) για το θέμα του χρέους, επιμένοντας παράλληλα στον… τετραγωνισμό του πολιτικού κύκλου – ήτοι, στην παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς όμως παράλληλα να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους.
 
Η εξαγορά του χρέους στο ΔΝΤ

Η, άτυπη και προσωρινή έστω, απενεργοποίηση του Ταμείου είναι η λύση που προκρίνει η πλευρά των Βρυξελλών και αποτυπώνεται στα σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους που έχει ήδη παρουσιάσει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και επί των οποίων έγινε συζήτηση και στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.

Βασική θέση στα σενάρια αυτά έχει η εξαγορά από τον ESM του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ – μια εξαγορά, που θα οδηγούσε αυτομάτως σε ευνοϊκότερους όρους με μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής και χαμηλότερα επιτόκια, αλλά και στην έξοδο του Ταμείου από το πρόγραμμα.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, φέρουν τη Γερμανία και τους συνήθεις δορυφόρους της να απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, επικαλούμενοι τις ευρωπαϊκές συνθήκες που «δεν επιτρέπουν στον ΕSM να αναλάβει ρόλο ευρωπαϊκού ΔΝΤ». Πίσω, δε, από αυτή την επίκληση, κρύβεται πάντοτε η πάγια θέση της Γερμανίας πως το Ταμείο πρέπει να έχει πλήρη, συνεχή και ενεργό συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δια ανάλογων υπεκφυγών, το Βερολίνο αποκρούει μέχρι στιγμής και την έτερη «ριζοσπαστική» πρόταση του ESM, εκείνη της άμεσης απόδοσης στην Αθήνα των 10 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης και η ΕΚΤ.

Το σαφές μήνυμα που εισπράττουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι από αυτό το κατενάτσιο Σόιμπλε είναι πως η γερμανική κυβέρνηση θέλει, πάση θυσία, να αποφύγει οποιεσδήποτε ριζικές κινήσεις στο θέμα της μείωσης του χρέους πριν από το 2018 και, σε κάθε περίπτωση, πριν περάσει ο σκόπελος των γερμανικών εκλογών του 2017.

Στο πλαίσιο αυτό και με σταθερή προσήλωση στις εγχώριες πολιτικές σκοπιμότητες, η κυβέρνηση Μέρκελ – σύμφωνα και με το χθεσινοβραδυνό δημοσίευμα της Wall Street Journal – πιέζει το ΔΝΤ να αποδεχθεί ως εγγύηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τις γερμανικές δεσμεύσεις περί μελλοντικής ελάφρυνσής του.

Το Βερολινο πιέζει το ΔΝΤ

Η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων, αναφέρει ότι το Βερολίνο πιστεύει πως «το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδεχθεί ό,τι του προσφέρεται, ακόμη και αν τα στελέχη του Ταμείου δεν είναι ευτυχή με αυτό».  

Η αχίλλειος πτέρνα του ΔΝΤ είναι ότι το Διοικητικό Συμβούλιό του ελέγχεται από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τις ΗΠΑ, καμία από τις οποίες δεν επιθυμεί μία νέα ελληνική κρίση. «Αυτή η πραγματικότητα της ισχύος μειώνει την απειλή το ΔΝΤ να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν είναι ικανοποιημένο», τονίζει η εφημερίδα.

Με δεδομένο, πάντως, το γεγονός ότι η γερμανική πίεση δεν έχει κάμψει ακόμη τις αντιστάσεις του ΔΝΤ, στο τραπέζι παραμένει πάντα ενεργό και το ευρωπαϊκό συμβιβαστικό σενάριο που θέλει το Ταμείο να… είναι και να μην είναι στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω για διάστημα κάποιων μηνών.

Με βάση αυτή την συμβιβαστική πρόταση, το Ταμείο θα δηλώσει μεν πως είναι έτοιμο να στηρίξει το νέο πρόγραμμα, δεν θα μετάσχει όμως με ενεργό χρηματοδότηση σε αυτή τη φάση και έως ότου οριστικοποιηθεί και κλείσει η τελική, πλήρης συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους – προοπτική, που ευρωπαϊκές πηγές προσδιορίζεται χρονικά στο φθινόπωρο…