Κατέβηκε από το Twitter, μετά την αντίδραση της Αθήνας, η ανάρτηση του Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με την οποία έδινε συγχαρητήρια στην Τουρκία για την ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή την επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής.

Ads

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, η Χερσαία Διοίκηση του ΝΑΤΟ έδωσε συγχαρητήρια στην Τουρκία με αφορμή την «ημέρα Νίκης» σε βάρος των Ελλήνων το 1922.

«Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων», αναφέρει η σχετική ανάρτηση, που προκάλεσε αίσθηση και προβαλλόταν από τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΝΑΤΟ είχε κάνει tag το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Ads

Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν με έντονους τίτλους, τη ΝΑΤΟϊκή ανάρτηση, για την επέτειο που γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς στην χώρα, σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή ενόχλησε την Ελλάδα.

Η έντονη αντίδραση της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης η Ελλάδα προχώρησε σε  αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Στη συνέχεια ανάρτησης του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με την ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη» τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών

«Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων» επεσήμανε ακόμη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.