Σύντομο θα είναι το Eurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους σήμερα στις Βρυξέλλες η εν λόγω πηγή ανέφερε ότι το καλύτερο σενάριο είναι να αποφασιστεί στη συνεδρίαση η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. 

Ads

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο το Εurogroup θα ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Βρυξελλών και αναμένεται να είναι σύντομο. «Η ατζέντα είναι σύντομη και δεν θα ληφθούν μνημειώδεις αποφάσεις». Όπως ανακοίνωσε η Ελλάδα είναι το τρίτο και τελευταίο θέμα στην ατζέντα.

Όσον αφορά στην κατάσταση των διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί θα καταγράψουν το που είμαστε. Προς το παρόν υπάρχουν εντατικές εν εξελίξει διαπραγματεύσεις σε σχέση με τους όρους για την επιστροφή της τρόικας για την οριστικοποίηση μιας τεχνικής συμφωνίας. 

Διαβάστε επίσης: Αγκάθια και ελπίδες στο δρόμο για το Eurogroup

Ads

Στο καλύτερο δυνατό σενάριο και αν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, οι αρχές και η τρόικα μπορούν να αποφασίσουν τους όρους, και να έχουμε ανακοίνωση για το πότε οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συγγράψουν το staff level agreement (SLA).

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι από τη στιγμή που θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα οι συζητήσεις θα εξελιχθούν αρκετά γρήγορα, ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει έκτακτο Εurogroup για την επικύρωση ενδεχόμενης συμφωνίας, γιατί δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη χρημάτων από την Ελλάδα.

Με βάση τα παραπάνω η οριστική συμφωνία για την πολιτική επικύρωση μιας συμφωνίας θα μπορούσε να γίνει στο Εurogroup της 20ης Μαρτίου ή στο επόμενο στις 7 Απριλίου.

Ο αξιωματούχος τέλος προειδοποίησε ότι «σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί δεν γίνεται καλύτερη η αξιολόγηση όσο περνά ο χρόνος» και απηύθυνε έκκληση στην Ελλάδα να επιταχύνει την συμφωνία με τους θεσμούς, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η απαίτηση για στόχο πρόσθετων μέτρων 2 μονάδων του ΑΕΠ.