Η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο του δόγματος «νόμο και τάξη» κατεβάζει ξανά την ομάδα ΔΕΛΤΑ στους δρόμους. πρόκειται για την μηχανοκίνητη ομάδα της αστυνομίας, που διαλύθηκε πριν 4 χρόνια, έχοντας στο βιογραφικό της πλήθος περιστατικών αστυνομικής βίας και ασυδοσίας.

Ads

Το ντεμπούτο της Δέλτα αναμένεται να γίνει στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», η ομάδαθα έχει διαφορετικό όνοµα, θα επανδρώνεται από µία ολιγάριθµη οµάδα αστυνοµικών και θα επιχειρεί, µεταξύ άλλων, υποστηρικτικά στις δυνάµεις των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε διαδηλώσεις. Το πιθανότερο όνοµά της θα είναι «∆ίκυκλη ΟΠΚΕ». Η δίκυκλη ΟΠΚΕ θα φέρει βαρύ οπλισµό, ενώ η εκπαίδευση του προσωπικού τηςγίνεται από την ΕΚΑΜ γεγονός που φανερώνει την πρόθεση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για µια οµάδα µε στρατιωτική εκπαίδευση για πολύ σοβαρά περιστατικά. Οπως εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» αρµόδια πηγή, περίπου το 50% των ανδρών που θα στελεχώσουν την ομάδα, είχε υπηρετήσει πριν από το 2015 στην οµάδα ΔΕΛΤΑ.

Συνολικά θα υπάρχουν πέντε οµάδες δίκυκλης ΟΠΚΕ, οι οποίες θα εκτελούν εξάωρες βάρδιες. Η καθεµία θα αριθµεί 10 αστυνοµικούς και θα έχει επιχειρησιακή «ανεξαρτησία». ∆ηλαδή θα επιχειρεί χωρίς απαραίτητα να βρίσκεται µαζί της κάποιο από τα γνωστά βαρέος τύπου οχήµατα της ΟΠΚΕ. Σε κάθε βάρδια θα υπάρχουν τρεις οµάδες, οι οποίες θα παίρνουν εντολές από το επιχειρησιακό κέντρο της ΟΠΚΕ στη ΓΑ∆Α.

Ads

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να μην ονοµαστεί η συγκεκριμένη οµάδα ΔΕΛΤΑ, προκειµένου να αποφευχθούν συνειρµοί µε παλαιότερα περιστατικά αστυνοµικής βίας. 

Υπενθυµίζεται ότι η οµάδα ΔΕΛΤΑ ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2009, µε σκοπό να αντιµετωπιστούν οι καταδροµικές επιθέσεις µε στόχο καταστήµατα και τράπεζες στο κέντρο της Αθήνας. Υπουργός ∆ηµόσιας Τάξης ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος, υφυπουργός ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης και επιχειρησιακός εµπνευστής ο στρατηγός Γιάννης Ραχωβίτσας. Η οµάδα καταργήθηκε τον Σεπτέµβριο του 2015 από τον υπουργό Νίκο Τόσκα, ο οποίος είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2018 από το βήµα της Βουλής ότι «η ΔΕΛΤΑ έλτα όπως εξελίχθηκε έπραττε µε τρόπο ανάλογο µε τους αναρχικούς, δηλαδή όχι µε κανόνες βάσει των οποίων πρέπει να λειτουργούν τα όργανα του κράτους».