Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να καταθέτει αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης, απορρίπτοντας το Μνημόνιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατίθενται την Πέμπτη τα πρώτα νομοσχέδια «κοινωνικής σωτηρίας» για το πάγωμα των πλειστηρισμών πρώτης κατοικίας αλλά και τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Στο άμεσα επόμενο διάστημα και νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Ads

«Μια ρεαλιστική πρόταση για άρση του αδιεξόδου και συμφωνία με τους εταίρους καταθέτει η κυβέρνηση. Περιλαμβάνει αίτημα προς το Eurogroup για παράταση της δανειακής σύμβασης, όχι όμως του Μνημονίου. Η πρόταση θα βασίζεται στο σχέδιο Μοσκοβισί», γράφει το σημερινό «Έθνος».

image

«Το Βερολίνο τορπιλίζει εκ προοιμίου τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, με τον Β. Σόιμπλε να αρνείται να διαχωρίσει το Μνημόνιο από τη δανειακή σύμβαση, την ίδια ώρα  που η Αθήνα συντάσσει επιστολή στο πνεύμα της αρχικής συμβιβαστικής πρότασης Μοσκοβισί», γράφει στο πρωτοσέλιδο της η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ads

image

Με κεντρικό τίτλο «Πάμε για συμφωνία με το κεφάλι ψηλά» κυκλοφορεί σήμερα η «Αυγή». «”Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, δεν είμαστε διαχειριστές των Μνημονίων, η Ελληνική Δημοκρατία δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα, διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη” διαμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας προς τον Β. Σόιμπλε και όσους εμπνεύστηκαν το προχθεσινό “τελεσίγραφο” του Eurogroup προς τη χώρα μας. Αναφερόμενος ειδικότερα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, του συνέστησε να μην “λυπάται” τους λαούς “που προχωρούν με το κεφάλι ψηλά”, αλλά τους λαούς που “περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό”», γράφει στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα.

image

Στα άμεσα μέτρα–την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των 100 δόσεων με στόχο έσοδα 2δις ευρώ – που θα κατατεθούν σε νομοσχέδιο την Πέμπτη αναφέρονται «Τα Νέα». «Υπερδιπλασιάστηκαν στα χρόνια του Μνημονίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και φτάνουν αισίως τα 73 δις. ευρώ. Ήταν αποτέλεσμα υπερφορολόγησης, αλλά και της μεγάλης ύφεσης που έφεραν οι συνταγές της τρόικας», γράφουν στο κεντρικό τους σχόλιο «Τα Νέα». «η ρύθμιση των 100 δόσεων για όλους που φέρνει η κυβέρνηση είχε προκαλέσει το προηγούμενο διάστημα έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των δανειστών. Ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, ενώ είναι ηθικά σωστή η ανακούφιση των οφειλετών», σημειώνεται επίσης. «Βεβαίως η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα εκληφθεί ως προάγγελος περαιωτικών κινήσεων – κάτι που θα οδηγήσει σε νέο κύμα δεν πληρώνω», καταλήγει η εφημερίδα.

image