Την κατάθεση δύο νομοσχεδίων, για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος, την επόμενη εβδομάδα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε  μαζί με τους υπουργούς Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια. Ξεκινά η σύνταξη των νομοσχεδίων βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί και θα συμπληρωθούν μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισαν οι κυβερνητικές πηγές. Αξιωματούχος του ΔΝΤ, στο περιθώριο της συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε πως «αν δεν δούμε τα νομοσχέδια δεν μπορούμε να σχολιάσουμε».

Ads

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος τα δύο νομοσχέδια κατατίθενται καθώς θα πρέπει να ψηφιστούν με την κανονική διαδικασία και όχι τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος. Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή μπορούν να γίνουν οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν με τους δανειστές. Εξάλλου, όπως είπε και για τα δυο θέματα Αθήνα και δανειστές είναι ήδη πολύ κοντά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κίνηση αυτή συνιστά «μονομερή ενέργεια» καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι στα δυο νομοσχέδια έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και οι θεσμοί καταλαβαίνουν τις κόκκινες γραμμές. «Το έχουμε θέσει πολιτικά σε όλα τα επίπεδα ότι θέλουμε να νομοθετήσουμε κάποια μέτρα πιο νωρίς και ότι το ασφαλιστικό δεν πρέπει να πάει με κατεπείγουσες διαδικασίες καθώς είναι μεταρρύθμιση που χρειάζεται εδώ και χρόνια και πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά. Νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη κατανόηση για το ότι η Ελλάδα νομοθετεί ό,τι είναι αναγκαίο. Για να υπάρχει έγκαιρη εκταμίευση πρέπει να αποφευχθεί ένα μπαράζ νομοθετήσεων εκ των υστέρων», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός οικονομικών σημείωσε πως «είναι πολύπλοκη και πολυσύνθετη η συζήτηση με τους θεσμούς γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες και δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες. Ξέρετε ότι η Κρ. Λαγκάρντ θέλει μεγάλη μείωση χρέους ενώ κάποια κράτη δεν θέλουν. Το ΔΝΤ έχει πιο σκληρή θέση για τις συντάξεις το αφορολόγητο. Εμείς μπαίνουμε στη συζήτηση και θέλουμε να καλύψουμε όλους τους θεσμούς αλλά και τις κόκκινες γραμμές μας. Συζητάμε με τους θεσμούς αλλά είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση που κάποτε πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις. Σε εμάς ανήκει η απόφαση για το πως θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου». «Έχουμε κόκκινες γραμμές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως αναμένει η συμφωνία με τους θεσμούς να οριστικοποιηθεί σε έκτακτο Eurogroup στις 25 – 26 Απριλίου.

Ads

«Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο. Αν υπάρχει προδιάθεση για συμφωνία η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί διότι για να αλλάξει η Ελλάδα σελίδα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Διαπραγματευόμαστε με πολλούς παίχτες που έχουν διαφορές μεταξύ τους, η διαφορά μας όμως με το ΔΝΤ δεν μεγαλώνει» είπε ο κ.Τσακαλώτος. 

«Στο φόρο εισοδήματος έπρεπε να βρούμε 1% του ΑΕΠ και 1% του ΑΕΠ βρήκαμε. Διορθώσαμε τις απότομες επιβαρύνσεις και κάναμε μικρή μείωση του αφορολόγητου. Δεν θα κάνουμε άλλη. Δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» ξεκαθάρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο προοδευτικό και ανακοίνωσε παράλληλα την αύξηση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 15%, ενώ έκανε γνωστό ότι η έκπτωση φόρου, από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα, θα μειωθεί στα 2.000 ευρώ και θα μειώνεται  για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ κατά 10 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ εισοδήματος. Δίνοντας αριθμητικό παράδειγμα είπε πω για εισοδήματα 15.000 ευρώ η αύξηση σε ετήσια βάση θα είναι 61 ευρώ, την ώρα που οι θεσμοί ζητούσαν 240.

Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ως εξής:

  • Από 0-20.000 ευρώ   22%
  • Από 20.001-30.000 ευρώ  29%
  • Από 30.001-40.000 ευρώ  37%
  • Άνω των 40.000 ευρώ  45%

Για τη προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων λόγω της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος είπε στις συζητήσεις της Τρίτης διαπιστώσαμε ότι ενώ είμαστε κοντά στα μεγάλα θέματα υπάρχουν πολλά μικρότερα θέματα για τα οποία δεν θα μπορούσαμε σε 10 – 15 ώρες να λύσουμε. «Έτσι όλοι μαζί συζητήσαμε πώς θα προχωρήσουμε και αποφασίσαμε αφού υπάρχει ο περιορισμός της Συνόδου του ΔΝΤ να διακόψουμε και να συνεχίσουμε από Δευτέρα με στόχο συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Απριλίου. Δεδομένου ωστόσο ότι το Eurogroup της 22 Απριλίου είναι άτυπο ποιο πιθανό είναι να γίνει έκτακτο Eurogroup Δευτέρα ή Τρίτη», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είπε πως αν δεν υπήρχε η χρονική πίεση λόγω της Συνόδου στην Ουάσινγκτον θα είχαμε συμφωνία. Υπήρξε συμφωνία στα περισσότερα θέματα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ή μεγάλη προσέγγιση, υποστήριξε. Μίλησε για τη δημιουργία κοινού εισπαρκτικού μηχανισμού εισφορών και φόρων, καθώς και για απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων, καθώς και της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και μετά το 2018, οπότε θα μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ανέφερε ότι θα υπάρξουν πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν το 10% των συνταξιούχων, ενώ χαρακτήρισε εντελώς ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να σωθούν οι συντάξεις. Ανέφερε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ότι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη.

Τέλος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είπε πως δεν είναι υπαρκτές οι πληροφορίες περί πώλησης των κόκκινων δανείων διότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο. Τα δάνεια είναι μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης και μέχρι τις 22 του μήνα θα μπορέσουμε να έχουμε λύση και στο θέμα των «κόκκινων δανείων». «Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι θα κλείσει η συμφωνία» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας. «Έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά στην επίλυση των  όποιων εκκρεμοτήτων», ανέφερε.