Με τις καταθέσεις της Μάγδας και του Παναγιώτη Φύσσα, των γονιών του Παύλου Φύσσα, διεξάγεται σήμερα Δευτέρα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη της Χρυσής Αυγής, κι ενώ σε τέσσερις ημέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού στο Κερατσίνι.

Ads

Νωρίτερα την απόρριψη των ενστάσεων που έχει καταθέσει η υπέρασπιση των κατηγορουμένων στην δίκη της Χρυσής Αυγής αποφασίσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε μόνο για μία ένσταση του κατηγορουμένου Διονύση Λιακόπουλου ο οποίος ζητάει την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου (υπόθεση δολοφονίας Πακιστανού στα Πετράλωνα).

Εν συνεχεία, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ζήτησαν να υποβάλουν ένσταση επικαλούμενοι την συνθήκη του Παλέρμο με το σκεπτικό πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης διότι δεν έχει προκύψει οικονομικό όφελος στην υπόθεση. Το Δικαστήριο ωστόσο αποφάσισε πως «δεν τίθεται θέμα ένστασης αλλά αφορά την ουσία της υπόθεσης».

Ads

Νωρίτερα και ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα για τη διακοπή της δίκης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αποτελεί πολιτικής φύσης επιχειρηματολογία το ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η ποινική δίκη, γιατί βλάπτει πολιτικά τη Χρυσή Αυγή. Επειδή πρόκειται για βουλευτές, θα πρέπει να υπάρχει διακριτική μεταχείριση; Μια τέτοια απόφαση από το δικαστήριο θα μετέτρεπε τα θύματα και τους ενάγοντες σε πολίτες β’ κατηγορίας».

Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα πάνω στο αίτημα των έξι βουλευτών τοποθετήθηκε λέγοντας: «Παλεύουν με κάθε τρόπο να μην ακουστώ μέχρι τις εκλογές, την ίδια στιγμή που οι δολοφόνοι του παιδιού μου κυκλοφορούν ελεύθεροι, βεβηλώνοντας το μνημείο του στο Κερατσίνι, κάνοντας μοτοπορείες στον Πειραιά, τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό, και πορείες μπροστά από το σπίτι μας».

Ακόμη προσθέτει: «Η αλήθεια έχει τίμημα που κάποτε πρέπει να πληρωθεί. Μετά από 4 μήνες που η οικογένειά μου και εγώ ξαναζούμε καθημερινά τη μοιραία νύχτα, αντικρίζοντας τα πρόσωπα όσων από τους δολοφόνους του Παύλου εμφανίζονται και τις προκλήσεις τους, περιμένουμε η Ελληνική Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τιμώντας την μνήμη του παιδιού μου αλλά και των άλλων θυμάτων της Χρυσής Αυγής».

Στη δίκη των βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος εξετάζονται εκτός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα  οι ακόλουθες δύο υποθέσεις:

• Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγυπτίων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου 2012.

• Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες.