Κατέθεσε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος για την υπόθεση Novartis. Ο πρώην υπουργός Υγείας είχε ζητήσει και είχε λάβει στις 3 Μαϊου προθεσμία, προκειμένου να καταθέσει στους εισαγγελείς Διαφθοράς ως ύποπτος για την διάπραξη του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας στην υπόθεση της Novartis, στο πλαίσιο της έρευνας για την περίοδο της υπουργικής θητείας του (Απρίλιος 2011-Μάιος 2012).

Ads

«Η υπόθεση Novartis θα παραδοθεί στην πολιτική και τη συνταγματική ιστορία της Ελλάδας ως άθλια πολιτική σκευωρία», ανέφερε σε δήλωσή του, με αφορμή τη σημερινή εξέλιξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ολόκληρη η δήλωση Λοβέρδου έχει ως εξής:

«Κατέθεσα σήμερα στην Εισαγγελέα Διαφθοράς τις επτά μηνύσεις, που έχω ασκήσει κατά των ψευδομαρτύρων της πολιτικής σκευωρίας «Novartis», κουκουλοφόρων και μη, καθώς και τις τρεις σχετικές με αυτή τη δυσώδη υπόθεση αγορεύσεις μου στην Ολομέλεια της Βουλής. Στις μηνύσεις και τις αγορεύσεις μου καταγράφονται ξεκάθαρα τα γεγονότα και σκιαγραφούνται οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτής της πολιτικής πλεκτάνης. Εξηγήσεις θα δώσουν αυτοί και μόνον αυτοί. Όσοι ενεπλάκησαν σε αυτό το αποκρουστικό κατασκεύασμα που αποτελεί, όπως από την πρώτη στιγμή είχα εξαγγείλει, κυλώνειο άγος για τη χώρα μας, θα λογοδοτήσουν και θα πληρώσουν για τις πράξεις τους. Η υπόθεση Novartis θα παραδοθεί στην πολιτική και τη συνταγματική ιστορία της Ελλάδας ως άθλια πολιτική σκευωρία».

Ads

Ο βουλευτής είχε κληθεί σε χωρίς όρκο κατάθεση για την κοστολόγηση τεσσάρων σκευασμάτων της φαρμακοβιομηχανίας, για σοβαρές παθήσεις, τα οποία διατέθηκαν σε τιμές κατά πολύ υψηλότερες σε σχέση με εκείνες των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών. Η ποινική εξέταση των εισαγγελέων αφορά στη διερεύνηση του ενδεχόμενου η εξακριβωμένα ωφέλιμη για την εταιρία εισαγωγή και τιμολόγηση των επίμαχων προϊόντων της στην ελληνική αγορά, να ήταν αποτέλεσμα διαφθοράς. Κατά το διαβιβαστικό των εισαγγελικών λειτουργών προς τη Βουλή, ο πρώην υπουργός ελέγχεται για το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας «στρεφομένης κατά του Δημοσίου με όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης».

Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, είχε διαβιβάσει, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, τον φάκελο στη Βουλή, ζητώντας την άρση της βουλευτικής ασυλίας του, ώστε να του στείλει κλήση ως υπόπτου τέλεσης παθητικής δωροδοκίας.

Η βουλευτική ασυλία ήρθη, με σύμφωνη γνώμη και του ίδιου του Ανδρέα Λοβέρδου.