Εντελώς αντίθετη στάση κράτησε ο πρώην διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων συγκριτικά με τους δύο προηγούμενους μάρτυρες ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών καθώς αρνήθεκε να δώσει απαντήσεις.

Ads

Συγκεκριμένα, στην κατάθεση του που ξεκίνησε κεκλεισμένων των θυρών λίγο μετά τις 17.30, ο Κοντολέων, ενώ οι δύο προκάτοχοί του στην ΕΥΠ και προηγούμενοι μάρτυρες της Εξεταστικής, Γιάννης Ρουμπάτης και Θεόδωρος Δραβίλλας, απάντησαν χωρίς περιστροφές σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, εκείνος κράτησε σιγή ιχθύος.

«Δεν θα πω εάν παρακολουθούσαμε ή όχι τον Ανδρουλάκη» φέρεται να είπε με ο διοικητής της ΕΥΠ που «ξηλώθηκε» επειδή παρακολουθούσε παράνομα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. «Επικαλούμαι το απόρρητο! Ήρθα γιατί με καλέσατε, αλλά δεν θα πω τίποτα» πρόσθεσε. Ισχυρίστηκε δε ότι δεν γνωρίζει το άρθρο 224 του Ποινικού Κώδικα, ούτε το άρθρο 43 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο καρατομημένος διοικητής της ΕΥΠ αφηγήθηκε και το πώς επελέγη για τη συγκεκριμένη θέση. Συγκεκριμένα, φέρεται να εξιστόρησε πως είχε συναντήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη πριν τον διορισμό του και ότι «προφανώς» είχε γίνει σχετική έρευνα πριν τον επιλέξουν. «Συναντήθηκα με τον κ. Μητσοτάκη μετά τις ευρωεκλογές, πριν δεν είχα καμία σχέση (μαζί του)» φέρεται να ισχυρίστηκε.

Ads

Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως «ήταν γνωστός» για τουλάχιστον επτά έτη με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος εξίσου παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως τα «τα ένσημά μου στην πιάτσα με έκαναν κατάλληλο για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ», ενώ για το κατά πόσον πληρούσε τα απαιτούμενα προσόντα όταν διορίστηκε από τον πρωθυπουργό, ο μάρτυρας αντέτεινε ότι «δεν γνωρίζω αν τον Ιούλιο του 2019 είχα τα τυπικά προσόντα για να διοριστώ».

Επιπλέον, χαρακτήρισε τον Ν. Ανδρουλάκη «σημαντικό πρόσωπο» και φέρεται να ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει τι εστί διερευνητική εντολή, διευκρινίζοντας όμως ότι γνωρίζει πως ο αρχηγός του τρίτου κόμματος δύναται να λάβει τη διερευνητική εντολή.

Νωρίτερα, αποκάλεσε νόμιμη την επισύνδεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τόνισε πως δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση σε σχέση με την παρακολούθηση βουλευτών ή ευρωβουλευτών. «Άλλωστε, αν υπήρχε νομικό πρόβλημα, η κ. Βλάχου δεν θα ενέκρινε την επισύνδεση» φέρεται να είπε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ που δεν γνωρίζει τι εστί διερευνητική εντολή.

Ο Π. Κοντολέων συνέχισε να παρέχει κάλυψη στον πρωθυπουργό, λέγοντας -σύμφωνα με τις πληροφορίες- πως ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει ενημερωθεί για καμία ατελέσφορη επισύνδεση ούτε πριν, ούτε μετά από αυτήν. «Ούτε για τον κ. Ανδρουλάκη ενημερώθηκε» φέρεται να ισχυρίστηκε για να προστατέψει τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο Π. Κοντολέων, φέρεται να αντέτεινε σε σχετικό ερώτημα πως δεν μπορεί να απαντήσει αν παρακολουθούνταν κι άλλα πολιτικά πρόσωπα. «Δεν δύναμαι να απαντήσω για τον κ. Σπίρτζη», ήταν η απάντησή του για την πρόσφατη καταγγελία του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ για την παγίδευση του κινητού του από το Predator.

Μάλιστα, δεν αποδέχτηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να διακοπεί η διαδικασία προκειμένου να αιτηθεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη να άρει το απόρρητο και να απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Δεν αποδέχομαι να σταματήσουμε και να ρωτήσω τον πρωθυπουργό εάν δίνει άδεια για άρση απορρήτου» φέρεται να απάντησε.