Στη Βουλή κατατέθηκε την Τρίτη (05/11) το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με την χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και άλλες διατάξεις».

Ads

Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη (07/11), τη Δευτέρα (11/11) και την Τετάρτη (13/11), ενώ στη συνέχεια το Σχέδιο Νόμου αναμένεται να πάρει το δρόμο προς την Ολομέλεια.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα αρχίσει την Πέμπτη (07/11), στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος επί τούτου θα επιστρέψει το βράδυ της Τρίτης (05/11) από το Κατοβίτσε όπου βρίσκεται, για το παγκόσμιο συνέδριο του WADΑ.

Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αφορά την κύρωση της Σύμβασης Μακόλιν περί χειραγωγημένων αγώνων, ενώ το δεύτερο μέρος αφορά μέτρα καταπολέμησης της βίας.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο μέρος περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το άρθρο που περιορίζει τις θητείες των προέδρων των αθλητικών ομοσπονδιών (μέχρι τρεις με δυνατότητα για μία επιπλέον θητεία εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί το 70ο έτος της ηλικίας) και των εκτελεστικών μελών των Δ.Σ. (έως δύο). Επιπλέον, αναστέλλονται ως τις 31/12/2020 οι διατάξεις του νόμου 4603/2019, που αφορούν τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής των διοικητικών συμβουλίων των αθλητικών ομοσπονδιών (απλή αναλογική, ποσόστωση φύλου).

Τέλος, με το σχέδιο νόμου επικυρώνεται το νέο καταστατικό της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που τη μετατρέπει σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.