Ρυθμό ανάπτυξης 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% το 2020 προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. 

Ads

Βάσει του προϋπολογισμού, που αν και στηρίζεται στις αισιόδοξες προβλέψεις για την επόμενη χρονιά απέχει μακράν από τις υποσχέσεις για ανάπτυξη 4%, υπερκαλύπτεται ο στόχος του 3,5%. Επίσης προβλέπεται περαιτέρω μείωση ης ανεργίας στο 15,6% από το 17,4% φέτος.

Σημειώνεται πως ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί το 2019 στο 2% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,7%. Προβλέπει δηλαδή δημοσιονομικό χώρο ύψους 436 εκατ. ευρώ και 164 εκατ. ευρώ για το 2020. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να διανείμει κοινωνικό μέρισμα 436 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο. 

Σύμφωνα με τη Γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, (παρ. 4, άρθρο 42 του ν.4270/2014) οι μακροοικονομικές και οι δημοσιονομικές προβλέψεις, πάνω στις οποίες βασίζεται το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2020, έχουν υιοθετηθεί από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Ads

Διαβάστε επίσης: 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
 
Κριτική στην κυβέρνηση ασκούν κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή, του προϋπολογισμού για το έτος 2020. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο προϋπολογισμός διαψεύδει τις ελπίδες της μεσαίας τάξης, τη ίδια στιγμή που οι εισοδηματικές ανισότητες «όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αντίθετα θα ενισχυθούν». Από την πλευρά του, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο νέος προϋπολογισμός υπονομεύει την ανάπτυξη, ενώ οι πολύδιαφημισμένες φοροελαφρύνσεις δεν αφορούν τα εισοδήματα όσων υπέστησαν τη μεγάλη φορολογική αφαίμαξη των προηγούμενων ετών.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Προϋπολογισμός που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την κριτική που έχουμε ασκήσει μέχρι σήμερα στη δημοσιονομική και γενικότερα οικονομική πολιτική της.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ο οποίος:

  • Προβλέπει πλουσιοπάροχες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς και τους πλούσιους. Δεν είναι όμως καθόλου γενναιόδωρος με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
  • Δεν συγκλονίζει τη μεσαία τάξη. Απεναντίας, διαψεύδει τις ελπίδες για σημαντική βελτίωση της εισοδηματική της κατάστασης που προεκλογικά είχε καλλιεργήσει η ΝΔ
  • Οι εισοδηματικές ανισότητες όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αντίθετα θα ενισχυθούν. Ανατρέπεται δηλαδή η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που με πολύ προσπάθεια είχε καταφέρει να αρχίσει να αμβλύνει τις ανισότητες αυτές.
  • Τα οφέλη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και της διαρκούς ανάπτυξης επί δέκα συνεχόμενα τρίμηνα που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατανέμονται δίκαια αλλά, επιπλέον, κατανέμονται με εκείνον ακριβώς τον τρόπο που μας οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία.

Εν ολίγοις, καμία έκπληξη από τη Νέα Δημοκρατία. Πιστή στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς».

Η ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Ακόμα ένας προϋπολογισμός στηριγμένος στη διαρκή φορολογική επιβάρυνση των μικρομεσαίων εισοδημάτων, στις χαμηλές δημόσιες επενδύσεις και τη «τεχνητή» συγκράτηση των δαπανών. Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 7 δισ. ευρώ, υπονομεύοντας την ανάπτυξη. Υπηρετεί απολύτως τις δεσμεύσεις του κ.Τσίπρα τις οποίες δεν τόλμησε να αμφισβητήσει ο κ.Μητσοτάκης όπως είχε υποσχεθεί.

Οι πολύδιαφημισμένες φοροελαφρύνσεις δεν αφορούν τα εισοδήματα όσων υπέστησαν τη μεγάλη φορολογική αφαίμαξη των προηγούμενων ετών. Αφορούν κυρίως της επιχειρήσεις αλλά χωρίς αναπτυξιακή απόδοση αφού δεν ενθαρρύνουν τις άμεσες επενδύσεις και την απασχόληση.

Αντίθετα η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα προέλθει από πρόσθετη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων μέσω της έμμεσης φορολογίας. Η ατολμία και η έλλειψη στρατηγικής για την αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη λειτουργία του φορολογικού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης αποτυπώνεται στα μεγέθη του Προϋπολογισμού. Το Κίνημα Αλλαγής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή θα αναπτύξει τεκμηριωμένα μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική για να σταματήσει η ελληνική κοινωνία να βρίσκει μπροστά της ξανά και ξανά τα ίδια αδιέξοδα».