Στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή περιλαμβάνεται και η νομοθετική ρύθμιση για την περιοχή των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας (άρθρο 28), με την οποία προωθείται η ανάπλαση της περιοχής και ακυρώνεται η δυνατότητα εγκατάστασης βιομηχανικών και μεταποιητικών μονάδων.

Ads

Υπενθυμίζεται πως την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε προεκλογική του ομιλία στο Κερατσίνι. «Έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τη ρύθμιση ενάντια στην τσιμεντοποίηση στο πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων του Μποδοσάκη στη Δραπετσώνα. Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης. Για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα», είχε τονίσει.

Παράλληλα είχε σημειώσει πως πρόκειται για μια ρύθμιση που «δίνει τη νομική βάση στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας να καταθέσει σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης.
Σας εγγυώμαι προσωπικά: θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής μας στις 21 Σεπτέμβρη. Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα θα έχουν ζωή, όποια και όσα συμφέροντα κι αν έχουν συνασπιστεί απέναντί μας».

Από την κυβέρνηση, σχολιάζοντας την κατάθεση της ρύθμισης, αναφέρουν πως «η δέσμευση του πρωθυπουργού έγινε πράξη, δικαιώνοντας αγώνες δεκαετιών των κατοίκων της περιοχής».

Ads

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, «με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, έχει ήδη εξαιρεθεί η παραλιακή ζώνη των πρώην Λιπασμάτων της Δραπετσώνας από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου στον ΟΛΠ, ενώ με το σημερινό νομοσχέδιο, προωθείται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την ανάπλαση της περιοχής. Αυτή η ανάπλαση, αντιστοιχεί στις πραγματικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες των κατοίκων, διαμορφώνοντας ένα «πράσινο μέτωπο» στην πρώην βιομηχανική ακτή του Πειραιά».

Η ρύθμιση αυτή, επισημαίνουν:
α) Αποδίδει το θαλάσσιο μέτωπο 640 στρεμμάτων στους κατοίκους της περιοχής και όλου του δυτικού Πειραιά και αποκαθιστά την ελεύθερη πρόσβασή τους στη θάλασσα,
β) Ακυρώνει τη δυνατότητα που προέβλεπε ο νόμος 4277/14 της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας-Αττικής, να εγκατασταθούν στην περιοχή βιομηχανικές, μεταποιητικές και άλλες χρήσεις που θα αλλοίωναν και θα επιβάρυναν το φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερο κάλλος του θαλάσσιου μετώπου της Δραπετσώνας,
γ) Περιορίζει σημαντικά τη συνολική επιφάνεια δόμησης, με χαμηλό συντελεστή δόμησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα αδόμητους χώρους για κοινόχρηστες χρήσεις και χρήσεις αναψυχής,
δ) Εξασφαλίζει την αποτελεσματική προσπέλαση σε μέσα σταθερής τροχιάς για τη σύνδεση του Πειραιά με το δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
ε) Με τις χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού, η νομοθετική ρύθμιση συνιστά στρατηγική παρέμβαση για την ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και όλου του δυτικού Πειραιά.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα της για να αντιστρέψει την υποβάθμιση των δήμων και των γειτονιών της Β’ Πειραιά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει το επόμενο διάστημα ευρεία επί τόπου σύσκεψη, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, των αρμόδιων υπουργών και των αυτοδιοικητικών φορέων, για να συναποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες, ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης έργων απασχόλησης και υποδομής από ευρωπαϊκά και άλλα κονδύλια στους δήμους της περιοχής και ν’ αλλάξει σελίδα η Β’ Πειραιά», καταλήγουν