Την ενεργοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων και την απλοποίηση της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με έκθεσή του, σύμφωνα με την Καθημερινή. Μάλιστα επιμένει στην εισαγωγή εισπρακτικών εταιρειών ακόμη και για χρέη κάτω των 5.000 ευρώ.

Ads

Ζητώντας αυστηρότατους κανόνες σε ό, τι αφορά τη λειτουργία Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) , το ΔΝΤ διαπιστώνει επίσης αποτυχία των εισπράξεων και εκφράζει αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων έως το τέλος του 2014 Στην έκθεση του εμπειρογνώμονα του ΔΝΤ, Πάτρικ ντε Μετς, που αξιολογεί την πρόοδο του ΚΕΑΟ, εκφράζεται η εκτίμηση ότι το όλο εγχείρημα των ρυθμίσεων έχει αποτύχει. 

Το ΔΝΤ ζητεί πιστή εφαρμογή των ρυθμίσεων, χωρίς παρεκκλίσεις, από το σύνολο των Ταμείων. να επανεξεταστούν εγκύκλιοι του ΙΚΑ που έχουν ανοίξει παράθυρο για ένταξη οφειλετών σε παλαιότερες –και ευνοϊκότερες– ρυθμίσεις, ενώ αντιδρά στη δυνατότητα που δίνεται στους οφειλέτες να ρυθμίζουν «ταυτόχρονα» τα τρέχοντα χρέη με την Πάγια Ρύθμιση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής».

Κυρίως, το ΔΝΤ ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει με νόμο στον διαχωρισμό των μη εισπράξιμων οφειλών προκειμένου αυτές να απομονωθούν από τα Ταμεία.

Ads

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι κάποια μέτρα που προτείνει η έκθεση του ΔΝΤ και είναι ήδη συμφωνημένα, δεν υπάρχουν άλλες επιλογές από την υλοποίησή τους.

Τα κυριότερα από αυτά είναι:

  • Συμψηφισμός επιστροφών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Θέσπιση νομοθεσίας η οποία να παρέχει στο ΚΕΑΟ πρόσβαση στα στοιχεία των εφοριών, ώστε να κρίνονται οι προοπτικές εισπραξιμότητας της οφειλής.
  • Κατάσχεση χρημάτων από λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.
  • Συγκρότηση Τηλεφωνικού Κέντρου για μία πρώτη επικοινωνία με οφειλέτες.
  • Πρόσληψη εξωτερικών εταιρειών για μικρά χρέη, πιθανότατα έως 15.000 ευρώ. Οι εταιρείες θα εκδίδουν επιστολές και θα επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους οφειλέτες.
  • Απλοποιημένες διαδικασίες δέσμευσης του μισθού των οφειλετών του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ.

Στην έκθεση ζητούνται επίσης άμεσα μέτρα και για τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, που έχουν παραμείνει στα Ταμεία και ανέρχονται σε επιπλέον 8 δισ. ευρώ. Ζητείται συγκεκριμένα να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για διαβίβαση των οφειλετών του ΟΑΕΕ με μικρά χρέη στις εφορίες και να εξεταστεί το ενδεχόμενο βοήθειας από εξωτερικές εταιρείες για την επικοινωνία μαζί τους.