Μεγάλες είναι οι ζημιές στο Άγιον Όρος από τη δυνατή νεροποντή του Σαββατοκύριακου. Οπως αναφέρει το ‘Εθνος, ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι της Δάφνης προς την πρωτεύουσα, τις Καρυές έχει σχιστεί σε τουλάχιστον τρία σημεία, ενώ σε πολλά άλλα έχουν γίνει κατολισθήσεις.

Ads

Στις αρχές των Καρυών η πλαγιά υποχώρησε και κάλυψε το οδόστρωμα σε μήκος 700 μέτρων, ενώ σε άλλο σημείο βράχια και όγκοι χώματος είναι σε μήκος 150 μέτρων.

Εκατέρωθεν του δρόμου αυτού έχουν αποκλειστεί 8 Κελιά με περίπου 15 μοναχούς που δεν μπορούν να προσεγγίσουν στο κεντρικό οδικό δίκτυο.

To οπλισμένο σκυρόδεμα σηκώθηκε σε ύψος αρκετών μέτρων και η πρόσβαση είναι αδύνατη. Η Ιερά Κοινότητα καταγράφει τις ζημιές και δεν αποκλείεται να ζητήσει να κηρυχθεί η Χερσόνησος του Άθω σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ads

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, την οποία αγωνιζόμαστε να διαχειριστούμε. Αύριο (7/4) ή μεθαύριο (8/4) θα μεταβεί στο Άγιον Όρος κλιμάκιο του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ) για την αποτίμηση των καταστροφών», δήλωσε στο Έθνος, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συγκεκριμένος δρόμος στρώθηκε με οπλισμένο σκυρόδεμα το 2012-2013.

Ο εφοδιασμός είναι αδύνατος, ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας στις Καρυές.

Τα ορμητικά νερά έχουν εξαφανίσει αρκετούς από τους δασικούς δρόμους, τους οποίους έφραξαν βράχια, κλαδιά δέντρων και φερτά υλικά και πολλές σκήτες δεν έχουν καμία πρόσβαση προς το κεντρικό ή το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

«Χρειάζεται η στήριξη της Πολιτείας για να αντιμετωπιστεί αυτή έκτακτη ανάγκη. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες για να αποκατασταθεί πλήρως το κεντρικό οδικό δίκτυο και μέχρι τότε ο εφοδιασμός πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα».

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ενδεχόμενο κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο της Σιθωνίας στη Χαλκιδική εστιάζουν την προσοχή τους οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν, το έδαφος έχει φουσκώσει και δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν περιπτώσεις διάβρωσης και πτώσης βράχων στο οδόστρωμα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν την κατάσταση, ενώ οι κατολισθήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες έχουν αντιμετωπιστεί.

«Έχουν τραβηχτεί τα νερά, έχει πέσει η στάθμη τους», σημειώνει ο κ. Γιώργος, ενώ σε ό,τι αφορά το αγροτικό οδικό δίκτυο, αναφέρει ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται από τον δήμο της περιοχής και τις υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης σημειώνει ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην περιοχή της Σιθωνίας, στη Συκιά, τη Σάρτη και την Τορώνη, όπου πλημμύρισαν τα ρέματα της περιοχής, λόγω του μεγάλου όγκου του νερού.
«Δεκαπέντε μηχανήματα από την Περιφέρεια εργάστηκαν εκεί χθες και συνεχίζουν τις εργασίες και σήμερα, αποκαθιστώντας την κατάσταση μετά τις κατολισθήσεις στο οδικό κύκλωμα της Σιθωνίας και ειδικότερα στα τμήματα από τη Βουρβουρού προς τη Σάρτη και από τον Μαρμαρά προς το Πόρτο Κουφό. Οι δρόμοι έχουν δοθεί στην κυκλοφορία», τόνισε.

Σχετικά με τις πτώσεις δέντρων που σημειώθηκαν και στην Κασσάνδρα, τα περιστατικά αντιμετώπισε η πυροσβεστική ενώ και στο Άγιον Όρος έγιναν κατολισθήσεις και ρέματα υπερχείλισαν.

Για τις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας διευκρίνισε ότι υπήρξε υπερχείλιση υδάτων στην περιοχή του Βαρικού στην Πιερία. Μηχανήματα της Περιφέρειας μετέβησαν και στον Γαλλικό ποταμό, σε περιοχές των δήμων Δέλτα και Κιλκίς και προχώρησαν στο άνοιγμα του αναχώματος ώστε να διοχετευτεί το νερό προς τη θάλασσα και να μην πλημμυρίσουν καλλιέργειες. Καθαρισμοί από φερτές ύλες έγιναν και σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας, στις Σέρρες, την Πιερία και την Πέλλα.

«Ο καιρός βελτιώνεται, σταματούν οι βροχοπτώσεις, σταμάτησαν και οι χιονοπτώσεις που είχαν σημειωθεί στο Σέλι και σε άλλα χιονοδρομικά κέντρα», πρόσθεσε ο κ Στεργιάδης.