Εικόνες καταστροφής άφησαν πίσω τους τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν χθες στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο. Περίπου το 60% του καταυλισμού έχει καταστραφεί, σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή της κατάστασης.

Ads

Χθες καθ’όλη την ημέρα μαίνονταν συγκρούσεις μέσα κι έξω από το hotspot.

image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επεισόδια στο hot spot της Μόριας

Ads

Αφορμή για τα επεισόδια αποτέλεσε μια φήμη που κυκλοφόρησε στον καταυλισμό, περί ομαδικής επαναπροώθησης στην Τουρκία. Τα πνεύματα οξύνθηκαν από νωρίς, ωστόσο ξέφυγαν εκτός ελέγχου το απόγευμα, που σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ προσφύγων οι οποίοι άναψαν φωτιές σε διάφορα σημεία μέσα στο χώρο, σε σκουπίδια, χαρτόκουτες, κλινοσκεπάσματα.

image

image

Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες ανθρώπων που εδώ και μήνες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα του τα υπάρχοντα. Κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων

image

image

Πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά κατευθύνθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ενώ εκκενώθηκε και ο χώρος των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και τα φιλοξενούμενα εκεί παιδιά, μεταφέρθηκαν στη δομή του ΠΙΚΠΑ.

image

Εννέα συλλήψεις μετά τα επεισόδια

Εννέα συνολικά μετανάστες συνελήφθησαν ως υπαίτιοι των σοβαρών επεισοδίων που ξέσπασαν χθες στο hotspot της Μόριας. Η αστυνομία προχώρησε επίσης σε 18 προσαγωγές.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και όλοι τους οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Προειδοποιήσεις από τον δήμαρχο Λέσβου

Τον φόβο ότι θα υπάρξουν και νέα σοβαρότερα επεισόδια, εάν δεν εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση στο νησί, εξέφρασε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1 Fm». «Δεν ξέρω αν θα είναι σήμερα  ή μετά από μια – δύο μέρες αλλά αν δεν εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση ασφαλώς θα έχουμε και νέα επεισόδια τα οποία θα είναι σοβαρότερα από τα χθεσινά», ανέφερε ο κ. Γαληνός με αφορμή όσα εκτυλίχθηκαν χθες στο hotspot της Μόριας.

«Είχα προειδοποιήσει τι θα συμβεί με τον αποκλεισμό πολλών ανθρώπων στα νησιά μας αλλά και καιρό τώρα προειδοποιούσα ότι ήδη έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας και ήταν θέμα ωρών να συμβεί αυτό που συνέβη εχθές. Απειλούμαστε από πολύ σοβαρότερα πράγματα, χθες ήταν η προειδοποίηση που θα πρέπει να αφυπνίσει και να ληφθούν τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται και τα μέτρα που επιβάλλονται είναι άμεση αποσυμφόρηση του νησιού», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού ορισμένα νησιά και 5-10 δήμοι στην Ελλάδα.

Ένα πλοίο και δύο διμοιρίες στο νησί

Από νωρίς το πρωί συνεργεία έχουν πιάσει δουλειά στο hotspot της Μόριας προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τις ζημιές στον καταυλισμό, μετά τα χθεσινά επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των εγκαταστάσεων του.

Εργάτες καθαρίζουν τους χώρους που καταστράφηκαν πλήρως από την πυρκαγιά και τοποθετούν νέες σκηνές προκειμένου ο καταυλισμός να είναι ξανά λειτουργικός.

Στο μεταξύ όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, μετά από αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα υπογράψει την πρόκληση ενδιαφέροντος ώστε να σταλεί πλοίο στη Λέσβο για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Το πλοίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 1.000 πρόσφυγες κι αν χρειαστεί θα ναυλωθεί και δεύτερο.

Στο μεταξύ όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας αναχώρησαν, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 από την Αθήνα για τη Λέσβο, δύο διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά 45 άτομα), οι οποίες θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επιχειρησιακής φύσεως.

Ο Νίκος Τόσκας αναφέρθηκε επίσης και στην επίθεση που δέχτηκαν χθες στο νησί εθελόντριες από μέλη της Χρυσής Αυγής, υπό το πρίσμα των αγανακτισμένων κατοίκων,  λέγοντας πως «μαύρες συμμαχίες τύπου Μπαλτάκου, μόνο κακό κάνουν στον τόπο».