Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε αυξημένη επιφυλακή, έχει τεθεί ο Δήμος Λαγκαδά μετά το χτγύπημα της κακοκαιρίες, το οποίο προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Τουλάχιστον 170 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοήθειας σε πολίτες που εγκλωβίστηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα δέχτηκε τις τελευταίες ώρες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής σε περιοχές του δήμου Λαγκαδά, στο νομό Θεσσαλονίκης.

Ads

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 160 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και δέκα κλήσεις για παροχή βοήθειας σε 19 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια και τα οχήματά τους στην πόλη του Λαγκαδά και στους γύρω οικισμούς Ηράκλεια, Καβαλάρι, Περιβολάκι και Χρυσαυγή.

Δεκάδες καταστήματα στο κέντρο της πόλης έχουν πλημμυρίσει, ενώ οδηγοί βρίσκονται σταματημένοι με τα οχήματα τους στην είσοδο του Λαγκαδά, πριν το παλιό ΑΓΝΟ, καθώς φούσκωσε ο χείμαρρος και η κυκλοφορία είναι αδύνατη. Δεκάδες υπόγεια σπιτιών έχουν πλημμυρίσει και δρόμοι έχουν μετατραπεί σε λίμνες. Μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες και αποθήκες σπιτιών.

Πλημμυρισμένα χωριά Περιβολάκι και Καβαλάρι

Ads

Οι δρόμοι στο Καβαλάρι και το Περιβολάκι έχουν πλημμυρίσει με την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους του χωριού να είναι αδύνατη. Στο Περιβολάκι το 60% των σπιτιών του χωριού είναι πλημμυρισμένα και έχει κοπεί το ρεύμα. Δέκα κολώνες της ΔΕΗ έχουν πέσει και παράλληλα έχουν καταστραφεί πολλοί μετασχηματιστές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού Ζωγράφο Μπουτουράκη, οι αγρότες δεν έχουν αφήσει αποστραγγιστικά κανάλια και στη θέση τους φύτεψαν καλαμπόκια, με αποτέλεσμα να μην έχει διέξοδο το νερό. Στο διπλανό χωριό Ηράκλειο η κατάσταση είναι περίπου η ίδια, με πολλά σπίτια να είναι πλημμυρισμένα.

Αυτή τη στιγμή κλειστοί είναι οι δρόμοι Λαγκαδά – Χρυσαυγής, Λαγκαδά – Πέντε Βρυσών και Λαγκαδά – Κολχικού, εξαιτίας των χειμάρρων που έχουν φουσκώσει και το νερό έχει υπερπηδήσει το δρόμο. Μία γέφυρα στο δρόμο προς Κολχικό έχει καταστραφεί.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, lagadas.net