Εκτεταμένες ζημιές σε όλα τα δίκτυα υποδομών έχει υποστεί η Σύμη από την ισχυρή βροχόπτωση. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.

Ads

Το νησί, που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχει ρεύμα και γίνονται προσπάθειες ηλεκτροδότησης, ενώ επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο. Αρκετές από τις επιχειρήσεις του νησιού και κατοικίες έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο. Εικόνες καταστροφής με αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν στη θάλασσα.

Από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο νησί ειδικά μηχανήματα που στάλθηκαν από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ομάδες εθελοντών που ξεκίνησαν την αποκατάσταση των ζημιών. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί.

Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες, πέτρες κ.ά.), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και η αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές και κυρίως στο σταθμό της ΔΕΗ που πλημμύρισε.

Ads

Συνολικά, από πλευράς Πυροσβεστικής, για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες καθώς και διασωστικά εργαλεία. Επίσης, σε ετοιμότητα παραμένει μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της, για να μεταβεί και αυτή στη Συμη αν χρειαστεί.

Τέλος, εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) μεταβαίνει στη Σύμη, μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη,  για να συνδράμει τόσο στην καταγραφή, όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί. Στο νησί μετέβη ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός προκειμένου να συντονίσει το έργο αποκατάστασης. Στη Σύμη βρίσκεται, από νωρίς το πρωί, και ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, ζητώντας να εκφραστεί έγκαιρα η αρωγή και η στήριξη της Πολιτείας.

image

image

image

image