Τα παγκόσμια χρηματιστήρια έκαναν βουτιά σήμερα, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εξαλείφοντας 4 τρισ. δολάρια από τις αποτιμήσεις – ρεκόρ που είχαν σημειωθεί μόλις οκτώ ημέρες πριν.

Ads

Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με απώλειες 3%, μην αφήνοντας στους επενδυτές άλλες επιλογές από το να αναζητήσουν τα παραδοσιακά καταφύγια του χρυσού, του ιαπωνικού γεν και των κρατικών ομολόγων αναφοράς που ήταν από τους αρχικούς παράγοντες που οδήγησαν στις πωλήσεις μετοχών. Ωστόσο, στη συνέχεια περιόρισαν τις αρχικές απώλειές τους και πριν από λίγο υποχωρούσαν περίπου 2%.

Τα μελλοντικά συμβόλαια στην Wall Street δίνουν μία χαραμάδα φωτός, καθώς οι τιμές τους αυξήθηκαν, αλλά πλήγμα δέχθηκαν και τα εμπορεύματα, με τις τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων να υποχωρούν, καθώς και το δικό τους καλύτερο ξεκίνημα από την αρχή του έτους ξεθώριασε γρήγορα.

Οι μαζικές πωλήσεις μετοχών θεωρήθηκαν από κάποιους ως μία υγιής διόρθωση μετά την ταχεία άνοδο από το περασμένο έτος, αλλά τα νεύρα άρχισαν να τεντώνουν, καθώς πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, επεκτεινόμενες στην Ασία και μετά στην Ευρώπη. Οι δείκτες αναφοράς Dow Jones και S&P 500 της Wall Street έκαναν βουτιά 4,6% και 4,1%, αντίστοιχα, χθες, που είναι οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες από τον Αύγουστο του 2011, ενώ για τον Dow ήταν και η μεγαλύτερη ιστορικά πτώση σε μονάδες. Η αρχική πτώση των ευρωπαϊκών αγορών έστειλε τον δείκτη Stoxx 600 στο χαμηλότερο επίπεδο έξι μηνών. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν μεγάλος, καθώς έως τις 10.45 (ώρα Ελλάδος) είχε φθάσει σε πάνω από το 40% του μέσου ημερήσιου όγκου για τον γερμανικό δείκτη DAX και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 50.

Ads

«Από το περασμένο φθινόπωρο, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε μία Goldilocks οικονομία – δηλαδή σε μία οικονομία με στερεή ανάπτυξη, βελτιωμένα εταιρικά κέρδη και σταθερό πληθωρισμό. Το ρεύμα, όμως, φαίνεται να έχει αλλάξει», δήλωσε αναλυτής στη Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) υποχώρησε 3,4%. Ο βασικός δείκτης της Ταϊβάν υποχώρησε 5% και του Χονγκ Κονγκ μειώθηκε 4,2%. Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας έκανε βουτιά 4,7%, που είναι η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2016 σε χαμηλό επίπεδο τεσσάρων μηνών.

Αναβάλλεται η έκδοση του επταετούς ομολόγου

Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου που αναμενόταν ακόμη και σήμερα αναβάλλεται προς το παρόν καθώς οι ελληνικές αρχές επέλεξαν να κρατήσουν στάση αναμονής ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ. 

«Ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί η έκδοση του ομολόγου σε μια ημέρα, σήμερα», δήλωσε πηγή της αγοράς στους Financial Times, ωστόσο η έκδοση αναβλήθηκε λόγω της αναστάτωσης και του κλίματος γενικευμένου πανικού που επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια.

Σημειώνεται πως το Δημόσιο είχα γνωστοποιήσει χθες επισήμως πως επέλεξε πέντε ξένες τράπεζες – Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura – για κύριους αναδόχους για την έκδοση του ομολόγου. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να συγκεντρώσει περίπου 3 δισ. ευρώ από την πώληση του 7ετούς ομολόγου για να το χρησιμοποιήσει ως απόθεμα ασφαλείας για την αυτόνομη έξοδο που ετοιμάζει στις αγορές μετά το επιδιωκόμενο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Η Ελλάδα έχει δηλώσει πως στοχεύει σε τρεις εκδόσεις νέων ομολόγων έως τον Αύγουστο για να συγκεντρώσει 9-10 δισ. ευρώ.