Κατά 7.747 μειώθηκαν οι επιχειρήσεις στα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας από το 2009 ως το 2012, η έρευνα του οποίου αναδεικνύει τη ραγδαία συρρίκνωση των μικρομεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Ως το τέλος του 2013, μάλιστα αναμένεται να χαθούν 2.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2012, δηλαδή το 6% του δυναμικού του Επιμελητηρίου. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, αλλά και της συνεχούς επιβολής δυσβάστακτων φορολογικών βαρών», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παύλος Ραβάνης.

Ads

Για το 2014, δε, το 41% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα να κλείσει. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη από την αρμόδια υπηρεσία του Επιμελητηρίου σε αντιπροσωπευτικό αριθμό επιχειρήσεων εγγραμμένων στα μητρώα του.

image

Ads

Το 66% των επιχειρηματιών έχουν επηρεαστεί από την κρίση με δραστική μείωση του τζίρου τους και σημαντική έλλειψη ρευστότητας λόγω της μεγάλης καθυστέρησης εξόφλησης των οφειλών από τους πελάτες τους, αλλά και της παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

image

Η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ύπαρξη της επιχείρησης τους αναμένεται να προχωρήσουν το προσεχές διάστημα σε μείωση των γενικών εξόδων. Κάποιοι ενδέχεται να αναπροσαρμόσουν τη δραστηριότητα τους σε νέες αγορές ενώ ως τρίτη αναγκαστική επιλογή εμφανίζεται η μείωση του προσωπικού.

image

Απαισιόδοξοι είναι οι περισσότεροι για το μέλλον. Μόλις το 9% των ερωτηθέντων διακρίνει κάποια βελτίωση ενώ το 57% θεωρεί ότι η κατάσταση στην αγορά θα επιδεινωθεί με μεγαλύτερες απώλειες για τους επιχειρηματίες, αλλά και τους εργαζόμενους.     

image

«Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, αλλά και της συνεχούς επιβολής δυσβάστακτων φορολογικών βαρών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η βάση της Ελληνικής οικονομίας, εφόσον στηριχθούν είναι προφανές ότι θα είναι σε θέση να αποτελέσουν την ατμομηχανή για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας», τονίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης.