Η κατάργηση του εκλογικού μπόνους των 50 εδρών θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πηγές από το ΠΑΣΟΚ το θέμα εξετάζεται «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αναλογικότητας». 

Ads

Στην εν λόγω συζήτηση δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το ζήτημα του ανασχηματισμού με το ΠΑΣΟΚ να έχει μεγαλύτερη παρουσία με τη συμμετοχή βουλευτών του. Σύμφωνα με πληροφορίες χαρτοφυλάκιο ίσως προταθεί και σε στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Κάτι τέτοιο θα δώσει στην κυβέρνηση τις ψήφους που χρειάζεται ώστε να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα για το τέλος του καλοκαιριού. Πάντως χθες υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι στη συνάντηση που με τον πρωθυπουργό δεν τέθηκε θέμα αλλαγών στην κυβέρνηση. 
 
Πάντως με δεδομένο ότι η ελληνική προεδρία ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τοποθετούνται επίσης στο τέλος του μήνα. Τέλος στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν αποκλείεται να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα Προβόπουλου καθώς μέχρι τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ανακοινώσει αν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα παραμείνει στη θέση του ή θα αντικατασταθεί.

Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας στον Παπούλια: Εθνικές εκλογές το συντομότερο 

Πρόσωπα που ήδη ακούγονται για τον ανασχηματισμό
 
Αναφορικά με τα πρόσωπα ήδη ακούγονται ονόματα χωρίς, ωστόσο, η κατάσταση να είναι ξεκάθαρη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου ίσως είναι αυτός που θα αντικαταστήσει το Γιάννη Στουρνάρα.
 
Επιπλέον, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θεωρείται πιθανό ότι θα αξιοποιηθούν οι Άρης Σπηλιωτόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης και Γιώργος Κουμουτσάκος ως ανταπόδοση για το ρίσκο που ανέλαβαν με τις υποψηφιότητές τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επίσης δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, ίσως στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πηγαίνει προς το υπ. Υγείας.
 
Εκτός κυβέρνησης ίσως βρεθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, για τον οποίο εντός ΝΔ υπάρχει δυσαρέσκεια καθώς θεωρείται ότι απομάκρυνε τους γιατρούς από το κόμμα. Ο ίδιος φέρεται να ζητά το υπ. Πολιτισμού. Προς απομάκρυνση ή μετακίνηση βρίσκονται οι Αθανασίου, Δένδιας και Αρβανιτόπουλος. 

Ads

Όλα επί τάπητος την Πέμπτη

Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης θα είναι η πρώτη του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου θα περάσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος την Τετάρτη.
 
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να έχουν επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Ο Αντώνης Σαμαράς θα λάβει μέρος στην έκτακτη άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, καθώς και στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
 
Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα ζητήσει την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης.