Την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών προβλέπει το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση που έχει κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο και αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ads

Η πολιτική επιστράτευση και η επίταξη θα αφορούν μόνο και αποκλειστικά σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης που προκλήθηκε από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά όχι για την αντιμετώπιση απεργίας.

Η τελική απόφαση για τυχόν επιστράτευση θα ανήκει στον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα μπορεί ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού να εξουσιοδοτεί υπουργούς και περιφερειάρχες που θα μπορούν να προβούν σε επίταξη υπηρεσιών.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτός της απαγόρευσης της επιστράτευσης, προβλέπει την άμεση επαναφορά δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, την επανασύσταση κλάδων που είχαν καταργηθεί και την τοποθέτηση επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στο Δημόσιο που είχε παγώσει εξαιτίας του Μνημονίου. 

Ads