Υπερψηφίστηκε, το βράδυ της Τρίτης, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής η τροπολογία με την οποία αποκλείονται από τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι ομογενείς, οι νόμιμοι μετανάστες χωρίς ελληνική ιθαγένεια και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών. Η τροπολογία καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και τους ΑΝΕΛ. Παράλληλα, υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή το νομοσχέδιο που διευκολύνει τη συμμετοχή προσώπων με ευρωπαϊκή ιθαγένεια στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (ψηφίζοντας στον τόπο της κατοικίας τους). Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Ο Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στο tvxs.gr, διέψευσε ότι η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε την τροπολογία για την ψήφο των μεταναστών. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, σημείωσε ότι η εν λόγω τροπολογία αποτελεί ουσιαστικά «”κλείσιμο του ματιού” προς την ακροδεξιά».

Ads

Νωρίτερα, είχε δημοσιευθεί σε μέσα ενημέρωσης ότι η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε την τροπολογία για την ψήφο των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές. Πρόκειται για «ανακριβή είδηση», δήλωσε στο tvxs.gr ο  εισηγητής της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής, Σπύρος Λυκούδης. «Υποστήριξα ακριβώς το αντίθετο και ότι καταψηφίζω την τροπολογία. Υπάρχουν άλλωστε τα πρακτικά», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, ανέφερε στο tvxs.gr, ότι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίστηκε πως «είναι αδιανόητο οι μετανάστες, που είναι μέλη της κοινωνίας, να μην μπορούν να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές». «Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι η  κυβέρνηση έχει παγώσει το θέμα της ιθαγένειας. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε σχετικό νόμο και όχι μερικούς μήνες πριν τις εκλογές να μας φέρνει μία τροπολογία, που ουσιαστικά είναι “κλείσιμο του ματιού” προς την ακροδεξιά», τόνισε η Β. Κατριβάνου. «Όλοι οι φορείς που ακούσαμε στην Επιτροπή ήταν κατά αυτής τροπολογίας», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, ο Προκόπης Παυλόπουλος από την πλευρά της Ν.Δ ανέφερε κατά τη διάρκεια της Επιτροπής ότι  «οι αποφάσεις των Ολομελειών του ΣτΕ, ανεξάρτητα από το σκεπτικό της μειοψηφίας τους, είναι απολύτως δεσμευτικές και δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια της Πολιτείας το αν θα τις υλοποιήσει ή όχι. Η οποιαδήποτε αγνόηση της απόφασης του ΣτΕ θα συνεπαγόταν ακυρότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Ads

«Το ΣτΕ, είχε ως σκοπό να αναδείξει την αναποτελεσματικότητά σας στη διαχείριση της παραμονής των μεταναστών και όχι να αποκλείσει όλους τους μετανάστες» ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στάθης Παναγούλης.

«Η απόφαση του ΣτΕ βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά δεδομένου ότι είναι εφαρμοστέα, η τροπολογία πρέπει να υπερψηφιστεί» ανέφερε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Σαλτούρος.

«Η Νέα Δημοκρατία κρύβεται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ, και αποσιωπά πως η εξέλιξη αυτή υπήρξε προεκλογική της δέσμευση» σχολίασε ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος αναρωτήθηκε «γιατί δεν μπορούσαμε να προσαρμόσουμε τη νομοθεσία για την ιθαγένεια με τους αυστηρότερους όρους – και με αυτή τη λογική να φτάναμε σε αναπροσδιορισμό του εκλογικού σώματος;».

Η τροπολογία δέχθηκε επίσης βολές (κυρίως από ΑΝΕΛ και ΧΑ) και για την μεταχείριση που επιφυλάσσει στους ομογενείς, που επίσης στερούνται του δικαιώματος ψήφου που είχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, επανέλαβε τη θέση του ότι η κυβέρνηση φέρνει έγκαιρα μια τροπολογία που υλοποιεί την απόφαση του ΣτΕ, παραπέμποντας τα λοιπά ζητήματα στον Κώδικα για την Ιθαγένεια και την συνταγματική αναθεώρηση που δρομολογείται.