Διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και αστυνομικοί των ΜΑΤ συγκρούστηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας με τους τελευταίους να κάνουν ακόμα και χρήση χημικών προκειμένου να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους. Από τις συγκρούσεις υπάρχουν τρεις τραυματίες ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η αστυνομία προχώρησε σε 35 προσαγωγές συνδικαλιστών και μελών του ΠΑΜΕ, οι οποίες στη συνέχεια, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Συγκέντρωση συμπαράστασης πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ έξω από τη ΓΑΔΑ, όπου έχουν μεταφερθεί οι συλληφθέντες. Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν είναι διακεκριμένες φθορες και διατάραξη κοινής ειρήνης. «H βία σε κάθε της μορφή πρέπει να αποδοκιμάζεται, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και έμπρακτα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου καταδικάζοντας την προσπάθεια κατάληψης του γραφείου του Γιάννη Βρούτση από τα μέλη του ΠΑΜΕ. 

Ads

«Η επιδρομή στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, οι υλικές καταστροφές και οι απειλές εναντίον του Γιάννη Βρούτση είναι πρακτικές που στοχεύουν να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για τη χώρα», τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου.

«Όσοι υιοθετούν πρακτικές βίας στα πλαίσια ανταγωνισμών εξτρεμισμού βρίσκουν απέναντί τους την κοινωνία, που αντιλαμβάνεται πλήρως τα κίνητρά τους. Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

«Η οργανωμένη επιδρομή και η προσπάθεια κατάληψης του υπουργείου Εργασίας με χρήση βίας, δεν δίνει λύση στα προβλήματα των εργαζομένων. Οι προπηλακισμοί και οι καταστροφές στη δημόσια περιουσία μόνο θλίψη προκαλούν. Λυπάμαι, γιατί κάποιοι με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στήνουν σκηνικό έντασης και βίας.Οι ενέργειες αυτές τραυματίζουν τη Δημοκρατία και υπονομεύουν τις θυσίες των Ελλήνων», δήλωσε  ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Ας γνωρίζουν, όμως, ότι τέτοιες πρακτικές είναι καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού και στρέφονται εναντίον της ίδιας της κοινωνίας» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
«Ένα πράγμα μόνο ζητάμε από τον υπουργό Εργασίας. Να φέρει το βίντεο, να το φέρει εδώ, στην πλατεία Συντάγματος, να το δώσει στα κανάλια με τις καταστροφές που τάχα έκαναν οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν, και δικαίως, για προκλητικές δηλώσεις που πραγματικά ξεσηκώνουν» αναφέρει σε δήλωσή της η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από τη ΓΑΔΑ.
 
«Να μας δείξει το βίντεο. Ποιες είναι οι καταστροφές. Πήγαν 40 άτομα, πρόσωπο με πρόσωπο, συνδικαλιστές εκπρόσωποι οργανώσεων, τι να κάνουν; Να καταστρέψουν τα γραφεία; Να καταστρέψουν τα κομπιούτερ; Να δείρουν τον υπουργό; Είναι αστεία πράγματα αυτά. Και βεβαίως, όταν ένας υπουργός κάνει προκλητικές δηλώσεις έχουν δικαίωμα την επόμενη μέρα, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων να πάνε και να διαμαρτυρηθούν. Αυτό και μόνο έγινε και τίποτα άλλο. Να μας δείξει το βίντεο. Όχι να το γυρίσει τώρα το βράδυ ή αύριο το πρωί. Το βίντεο. Και δεν πιστεύω ότι δεν έχει τη δυνατότητα να δείξει το βίντεο ή δεν ξέρω, η αστυνομία, οτιδήποτε. Να δείξουν τις καταστροφές. Όπως έχουν κάνει σε άλλες περιπτώσεις» είπε.
 

Μέλη του ΠΑΜΕ, και όχι μόνο, συγκεντρώθηκαν έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ), προκειμένου να συμπαρασταθούν στους προσαχθέντες. Προηγήθηκε πορεία από το υπουργείο Εργασίας. Κλειστή παρέμεινε για ώρα η Λεωφόρος Αλεξάνδρας στο ρεύμα καθόδου λόγω της συγκέντρωσης. 

Νωρίτερα περίπου 40 άτομα κατέλαβαν το γραφείο του Γιάννη Βρούτση, στον 8ο όροφο του υπουργείου Εργασίας, ενώ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του υπουργείου. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν τα μέλη του ΠΑΜΕ που πραγματοποίησαν την κατάληψη αποχωρούσαν από το υπουργείο και η αστυνομία επιχείρησε να κάνει προσαγωγές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τρία άτομα έχουν τραυματιστεί, οι δύο στο κεφάλι ενώ το τρίτο άτομο έπεσε αναίσθητο. Τους τραυματίες παρέλαβε ασθενοφόρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επίθεση από τα ΜΑΤ, δέχτηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κκ. Καραγιαννίδης και Πάτζας που βρέθηκαν στο σημείο κατά την προσπάθειά τους να μιλήσουν με τον επικεφαλής της αστυνομίας. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ τους απώθησαν.

 

Άγρια επίθεση κατά συνδικαλιστών καταγγέλλει το ΚΚΕ

Ads

Την αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσαν τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν σήμερα έξω από το υπουργείο Εργασίας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έκανε λόγο για άγρια επίθεση κατά δεκάδων συνδικαλιστικών εργατικών σωματείων.

«Αντί να απολογηθεί ο υπουργός Εργασίας για τις προσβλητικές δηλώσεις και την προκλητική πολιτική του απάντησε με την ωμή βία των ΜΑΤ, τους τραυματισμούς και με συλλήψεις και προσαγωγές», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Είναι βαθιά νυχτωμένοι η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, αν νομίζουν ότι μπορούν με την ωμή βία να τρομοκρατήσουν το εργατικό ταξικό κίνημα», σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η αυταρχική κατρακύλα τους», συνεχίζει, «φανερώνει το μεγάλο φόβο και την ταραχή τους και επιχειρούν να επιβάλουν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα με το ψέμα, τον εκβιασμό και την καταστολή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει «το νέο όργιο κυβερνητικής καταστολής με τη χρήση βίας, χημικών και προσαγωγών από τις αστυνομικές δυνάμεις σε βάρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αλλά και εργαζομένων στα πεντάμηνα του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας».

«Ο κυβερνητικός αυταρχικός κατήφορος της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε να ασκηθεί αστυνομική βία και σε βάρος των παριστάμενων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Καραγιαννίδη Χρήστου και Μπάρκα Κώστα, παρότι δήλωσαν την ιδιότητά τους, και του μέλους του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μάρκου Μπασιούκα».
 
«Είναι φανερό πλέον ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αριστερά και το εργατικό κίνημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και καλεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με ενωτικούς, μαζικούς και μαχητικούς αγώνες να βάλει ένα τέλος όχι μόνο στις αυταρχικές αντιδημοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης αλλά και στις μνημονιακές πολιτικές και στην κυβέρνηση που τις εφαρμόζει», τονίζει.
 
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η ΓΣΕΕ, καταλογίζοντάς της πως «συνεχίζει σε κάθε ευκαιρία να κάνει επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος». «Αυτό έκανε και σήμερα με τις προσαγωγές συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ μετά τα επεισόδια – απότοκο μιας συμβολικής κατάληψης  στο υπουργείο Εργασίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «τέτοιου είδους πρακτικές και τακτικές όπως αυτές που ακολουθεί η κυβέρνηση  το τελευταίο διάστημα όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, αντιθέτως τα εντείνουν ενώ παράλληλα αυξάνουν και τα αδιέξοδα με απρόβλεπτα αποτελέσματα».
 
«Η ΓΣΕΕ καταδικάζει τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σφοδρή κόντρα για το ασφαλιστικό

Η κατάληψη έγινε στον απόηχο των δηλώσεων του κ. Βρούτση, την Τρίτη, για την ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση «πελατειακών αντιλήψεων» και «σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων» και γι’ αυτό χρειάζεται η αναμόρφωσή του επί το δικαιότερον.

Το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος ο οποίος συμμετείχε στην κατάληψη που πραγματοποιείται στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου έκανε λόγο για δήλωση-πρόκληση.

Απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία του απέδωσε «θράσος ληστή». 

«Ο υπουργός Εργασίας με το ‘θράσος του ληστή’ κατηγορεί τους επί δεκαετίες ληστευόμενους εργαζόμενους από τις κυβερνήσεις, τους μεγάλους επιχειρηματίες και τις τράπεζες, που ρήμαξαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, ότι οι συντάξεις και οι όποιες παροχές είχαν οι εργαζόμενοι, ήταν αποτέλεσμα ‘πελατειακών αντιλήψεων’» σχολίασε το γραφείο Τύπου, σημειώνοντας:

«Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η νέα γενιά πρέπει να εξεγερθούν, προκειμένου να βάλουν τέλος σ’ ένα συνεχές έγκλημα που γίνεται σε βάρος τους. Στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ ήταν και είναι ένας: Να μην έχουν στοιχειώδη ασφάλιση και παροχές και αντί για σύνταξη να παίρνουν επίδομα στα βαθιά γεράματα. Μέχρι εδώ η κοροϊδία και τα ψέματα».

* Φωτογραφίες Αγγελικής Παναγιώτου, Παναγιώτη Τζάμαρου. Αλέξανδρου Κάτση / Fosphotos