Ομάδα αντιεξουσιαστικού χώρου εισέβαλλε στα γραφεία της εφημερίδας «Αυγή», στην Αγίου Κωνσταντίνου, πραγματοποιώντας κατάληψη σε ένδειξη αλληλεγγύης για τον Μοχάμεντ Α., απεργό πείνας που ζητά πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Ads

Στο σημείο έσπευσε διμοιρία των ΜΑΤ και η είσοδος των γραφείων της εφημερίδας αποκλείστηκε. Τελικά λίγο μετά τις 19:30 η κατάληψη τερματίστηκε και οι αντιεξουσιαστές αποχώρησαν με πορεία προς τα Εξάρχεια. 

Στο κείμενό τους, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου indymedia και μοιράστηκε και στους εργαζόμενους της Αυγής, αναφέρουν πως ο Μοχάμεντ Α. από τις 13 του Δεκέμβρη κάνει απεργία πείνας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση απέλασής του και να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

«Σήμερα (30/01) διανύει την 48η ημέρα απεργίας. Η κατάσταση του τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά είναι ιδιαίτερα άσχημη. Ο Μοχάμεντ διώκεται από το αιγυπτιακό στρατοκρατικό καθεστώς, γιατί επέλεξε να δημοσιοποιήσει βίντεο με τις δολοφονίες οπαδών του εκλεγμένου προέδρου Μόρσι από το καθεστώς του Αλ Σίσι κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος που έγινε το καλοκαίρι του 2013. Το ηλεκτρονικό του ίχνος εντοπίστηκε, και από τότε διώκεται από το αιγυπτιακό καθεστώς ενώ έχουν διατυπωθεί και άμεσες απειλές για τη ζωή του», αναφέρουν και συνεχίζουν:

Ads

«Έφυγε από την Αίγυπτο και πλέον βρίσκεται στην Ελλάδα από τον Απρίλη του 2015. Ζητάει πολιτικό άσυλο προκειμένου να προστατευθούν η ζωή και η ελευθερία του, οι οποίες απειλούνται άμεσα. Από τον Οκτώβριο του 2016, ο Μοχάμεντ βρίσκεται σε καθεστώς διοικητικής κράτησης στην Γ.Α.Δ. Λέσβου, καθώς έχουν απορριφθεί τα αιτήματά του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Σύμφωνα με το ελληνικό κράτος πρόκειται να απελαθεί άμεσα».

«Σήμερα (30/01) επιλέξαμε να καταλάβουμε τα γραφεία της εφημερίδας Αυγή σαν μια κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης στον Μοχάμεντ και τον αγώνα του. Η Αυγή αποτελεί άλλη μια δομή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκτελεί χρέη προπαγανδιστικού και ιδεολογικού οργάνου και γραφείου τύπου της αριστερής διαχείρισης της εξουσίας», σημειώνουν για την απόφασή τους να προχωρήσουν σε κατάληψη των γραφείων της εφημερίδας.