Ακροδεξιοί έχουν κάνει κατάληψη στο χώρο όπου αναμένεται να ανεγερθεί το μουσουλμανικό τέμενος, με τον γενικό γραμματέα Διαφάνεια και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου να εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ads

Η κατάληψη έχει ως προφανή σκοπό, μεταξύ άλλων, να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελεί απόφαση της Πολιτείας και διεθνή υποχρέωση της χώρας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα, ο χώρος ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων τελεί υπό κατάληψη από μια ομάδα που αυτοπροβάλλεται ως «Στέγη Αστέγων μόνο για Έλληνες».

Οι καταληψίες, κάποιοι εκ των οποίων φορούν στρατιωτικές στολές, διακηρύσσουν πως πρόκειται για ένα «hotspot για Έλληνες», ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για μέλη ενός συλλόγου, ο οποίος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης του τεμένους, αλλά η προσφυγή του είχε απορριφθεί.

Ads

«Η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει ήδη απευθυνθεί αρμοδίως σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας την παρέμβασή τους.