Αλλεπάλληλες είναι οι αποκαλύψεις για τον Ντόναλντ Τραμπ τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, ενώ τη Δευτέρα η εισαγγελία της Νέας Υόρκης εξέδωσε εντολή «διακοπής και αποχής» σε βάρος του Ιδρύματός του, απαιτώντας να σταματήσει να συλλέγει δωρεές στην Πολιτεία, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι έγκυρα καταχωρημένο ως φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Ads

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, στην επιστολή του γενικού εισαγγελέα, που εκδόθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και αναρτήθηκε σήμερα στο διαδίκτυο, τονίζεται πως εάν το Ίδρυμα Τραμπ δεν σταματήσει άμεσα να ζητά δωρεές και δεν υποβάλει μέσα σε 15 ημέρες τις πληροφορίες και αναφορές που απαιτούνται στην υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη δράση των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, αυτό θα θεωρηθεί ως «συνεχιζόμενη απάτη σε βάρος του λαού της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Με τη λεγόμενη εντολή «διακοπής και αποχής» οι αρχές ζητούν να ανασταλούν και να μην επαναληφθούν οι δράσεις που αντιβαίνουν στους νόμους. Σύμφωνα με την επιστολή, το Ίδρυμα Τραμπ δεν είχε ενημερώσει ποτέ τις αρχές, ως όφειλε, για τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τη δράση του.
Το Ίδρυμα σκοπεύει να συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα των εισαγγελικών αρχών της Νέας Υόρκης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC επικαλούμενο μια ανακοίνωση του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αποκαλύψεις για το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ντόναλντ Τραμπ διαδέχονταν η μία την άλλη τις τελευταίες εβδομάδες. Η εφημερίδα Washington Post έγραψε τον περασμένο μήνα ότι ο μεγιστάνας χρησιμοποίησε το ίδρυμά του για να πληρώσει τα πρόστιμα που του είχαν επιβληθεί σε μια δίκη, κάτι που απαγορεύεται. Τον κατηγόρησε επίσης ότι μέσω του ιδρύματος χορήγησε αποζημιώσεις ύψους 258.000 δολαρίων μετά από φιλικούς διακανονισμούς, αν και δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι πρόκειται για φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Ads

Την ίδια στιγμή που εισαγγελία προχωρά στη διακοπή της δραστηριότητας του Ιδρύματος Τραμπ, το NBC δημοσιεύει στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως η εταιρεία Real Estate του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών συνεργαζόταν με ιρανική τράπεζα, η οποία έχει κατηγορηθεί από τις αμερικανικές αρχές για άμεση σχέση με τρομοκράτες και έχει συνδεθεί με τη χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ειδικότερα, όπως σημειώνει το NBC, η τράπεζα με την ονομασία Bank Melli είχε νοικιάσει από το 1998 έως το 2003 κτίριο που ανήκει στον Τραμπ, στην 5η λεωφόρο του Μανχατάν.

Ο επικεφαλής της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ από τον οποίο το NBC ζήτησε μια δήλωση για το θέμα, αρνήθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα να σχολιάσει οτιδήποτε, αρκέστηκε ωστόσο να πει ότι «ο μοναδικός στόχος του κ. Τραμπ είναι να ξανακάνει τη χώρα μας μεγάλη», ενώ η Bank Melli δεν απάντησε στα επίμονα τηλεφωνήματα και e-mails του ειδησεογραφικού δικτύου.

Προβάδισμα της Κλίντον σε νέα δημοσκόπηση

Την περασμένη εβδομάδα, πριν από την πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, η δημοσκόπηση του Politico/Morning Consult έδινε προβάδισμα στον Τραμπ, με μία μονάδα διαφορά (39% έναντι 38% της Κλίντον). Μία εβδομάδα αργότερα, η Κλίντον φαίνεται ότι ανέκαμψε και ανέκτησε το προβάδισμά της, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 42% στην πρόθεση ψήφου έναντι 36% του Τραμπ.

Η άνοδος της Κλίντον ενδέχεται να οφείλεται στην πολύ κακή εβδομάδα που είχε ο Τραμπ μετά την τηλεμαχία. Ιδίως η επίθεση που εξαπέλυσε ο εκκεντρικός μεγιστάνας εναντίον μιας πρώην Μις Υφήλιος, της Αλίσια Ματσάδο –την οποία αποκάλεσε «Μις Πίγκι» και «Μις Οικιακή Βοηθό» επειδή πάχυνε μετά τη νίκη της στα καλλιστεία– φαίνεται ότι έστρεψε εναντίον του τις ψηφοφόρους που είχαν ήδη επιφυλάξεις για την καταλληλότητά του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι δύο άλλοι υποψήφιοι, ο φιλελεύθερος Γκάρι Τζόνσον και η οικολόγος Τζιλ Στάιν λαμβάνουν ποσοστά 9% και 2% αντίστοιχα. Πάντως ένας στους δέκα (ποσοστό 10%) είπε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει την ημέρα των προεδρικών εκλογών, στις 8 Νοεμβρίου.
Μετά την επίθεση του Τραμπ εναντίον της Ματσάδο, το 55% των γυναικών ψηφοφόρων έχουν λιγότερο θετική γνώμη για τον μεγιστάνα.

Η τηλεμαχία φαίνεται ότι βοήθησε την Κλίντον να κερδίσει και τη συμπάθεια των νέων. Μέχρι την περασμένη Δευτέρα, η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προηγείτο με 8 μονάδες διαφορά στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών. Αμέσως μετά, η διαφορά εκτοξεύτηκε στις 32 μονάδες (51% για την Κλίντον έναντι 19% για τον Τραμπ).

Στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους (εκείνους που δεν είναι δηλωμένοι υποστηρικτές του ενός του άλλου κόμματος) ο Τραμπ πριν από την τηλεμαχία προηγείτο με διαφορά 12 μονάδων (35% έναντι 23% της Κλίντον). Το προβάδισμα αυτό έχει πλέον μειωθεί στις 5 μονάδες.