Εκταφές των νεκρών συγγενών τους ζητούν αρνητές της πανδημίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως πέθαναν από κορονοϊό. Το θέμα  φαίνεται πως δεν είναι μεμονωμένο αλλά έχει πάρει διαστάσεις.

Ads

Ο πρόεδρος της ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρίας, Γρηγόρης Λέων, σημείωσε πως πρόκειται για μια πραγματικότητα που τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί.

«Ο ρυθμός ζήτησης είναι πολύ μεγαλύτερος από τον συνήθη ρυθμό. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια πολύ λανθασμένη ενημέρωση κυρίως από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα απ’ ό,τι φαίνεται πηγάζει από συγκεκριμένους ανθρώπους, κυρίως νομικούς. Ανάμεσα στις οδηγίες που δίνουν στο κοινό που θέλει να αμφισβητήσει την ύπαρξη του κορονοϊού είναι και ότι μπορούν να προχωρήσουν είτε σε νεκροψία – νεκροτομή είτε σε εκταφή, εάν έχει προηγηθεί ταφή» είπε, μιλώντας στο OPEN.

«Ο τελικός κριτής ειδικά για τις εκταφές είναι ο εισαγγελικός λειτουργός. Οι άνθρωποι αυτοί δεν αρκεί να το ζητήσουν, αλλά επιστημονικά και τεκμηριωμένα θα πρέπει να αποδείξουν ότι αμφισβητούν το πιστοποιητικό θανάτου, με βάσιμες υποψίες και έπειτα είναι στην τελική κρίση του εισαγγελέα» συνέχισε ο κ. Λέων.

Ads

Ο ίδιος τόνισε πως στην Αθήνα δεν υπάρχει καμία εκταφή και στην Αττική δύο με τρεις εκταφές. Ο ίδιος έκανε για μαζικές αιτήσεις εκταφών νεκρών, οι οποίες όμως δεν προχωρούν στο σύνολό τους καθώς οι εισαγγελικοί λειτουργοί θεωρούν επαρκή τα επιστημονικά τεκμηρίωσης της νόσου.

Από την πλευρά της η Άννα Ζαΐρη, επίτιμη αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επεσήμανε πως «το να ζητήσει κάποιος την περαιτέρω διερεύνηση των αιτίων θανάτων ενός συγγενή του είναι δικαίωμά του. Η εκταφή για διαπίστωση από θάνατο λόγω κορονοϊού είναι ατελέσφορη γιατί θα διαπιστωθεί ο θάνατος από την ανεπάρκεια κάποιου άλλου οργάνου» είπε δεδομένου ότι ο θάνατος θα επέλθει καθώς ο κορονοϊός θα πλήξει κάποιο από τα ζωτικά όργανα του ασθενούς.