Στην καταγγελία ότι έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα καθηγητή ο οποίος κάνει λόγο για ματαίωση των εκλογών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, που έχουν καθορισθεί για αύριο σε 4 Πανεπιστήμια: Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλειο), Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου, προχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) και επικεφαλής της Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ), Νίκος Σταυρακάκης.

Ads

 
Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Σταυρακάκης επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Με έκπληξη, γιατί δεν μπορεί να φανταστεί ότι υπάρχουν ελεύθεροι και ώριμοι Έλληνες πολίτες -και μάλιστα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι-, οι οποίοι «απεργάζονται» σχέδια προσφυγής ακόμα και στην ανοικτή βία για να αποτρέψουν την άσκηση του στοιχειώδους δημοκρατικού δικαιώματος από τους συναδέλφους τους. Ενός δικαιώματος που μετά από πολλές δεκαετίες αιματηρών αγώνων έχει κατακτήσει ο κάθε Έλληνες πολίτης σε κάθε γωνιά της χώρας, εκτός βέβαια όπως φαίνεται των πανεπιστημιακών χώρων!!!
 
Οργή και αγανάκτηση γιατί οι «συνάδελφοι» αυτοί δεν διστάζουν να εμπλέξουν στα σχέδια τους και νέους ανθρώπους – τους φοιτητές μας. Μετατρέποντας τους σε αερομεταφερόμενες μονάδες κρούσης, περιφερόμενες από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Δείχνοντας έτσι πως εννοούν και σέβονται ακόμα και αυτή την θεμελιώδη αρχή της αυτονομίας και την αυτοτέλειας των Ιδρυμάτων».
 
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ καλεί τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων «να σταθούν στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν και επιβάλλουν και να πράξουν ό,τι είναι ακαδημαϊκά σωστό ώστε να περιφρουρήσουν τις διαδικασίες και να επιτρέψουν σε όλους τους συναδέλφους να εκφράσουν αβίαστα τα πιστεύω τους. Αν κρίνουν ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρουν τίποτα σε αυτή την πορεία, η γενικότερη συγκυρία της χώρας επιβάλλει να σκεφτούν άμεσα άλλες επιλογές με βάση τις αρχές της ακαδημαϊκότητας και της αυτονόητης εντιμότητας, που διακρίνει όλους μας.
 
Η βία, ο στιγματισμός, ο εκβιασμός και ο εκφοβισμός των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι συμπτώματα έσχατης πολιτικής αλλά και ακαδημαϊκής παρακμής. Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να εκλείψουν και οι υποκινητές τέτοιων ενεργειών πρέπει να απομονωθούν πολιτικά. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν το απόλυτο δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα και αβίαστα για οποιαδήποτε θέμα, ανεξάρτητα από τις όποιες αντίρρηση και να έχουν μονάδες ή ομάδες των συνιστωσών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Νοοτροπίες που καταλήγουν σε χουντικές πρακτικές και αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός φασίζοντος πολιτικού πολιτισμού δεν έχουν θέση μέσα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως δεν έχουν θέση ούτε μέσα στην ελληνική κοινωνία. Η υπεράσπιση του ουσιαστικού αντικειμένου του ακαδημαϊκού ασύλου, δηλαδή της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών, από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της είναι όσο ποτέ αναγκαία».
 
Πάντως, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλεί καθηγητές και φοιτητές να ματαιώσουν τις εκλογές στα Πανεπιστήμια όπου αυτές επρόκειτο να διεξαχθούν. Μάλιστα έχει καταρτισθεί ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο για να ματαιωθούν οι εκλογές με δυνάμεις «κρούσης» από καθηγητές και φοιτητές.
 
Μπροστά σ΄αυτή την κατάσταση, ωστόσο, η οργανωτική επιτροπή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ματαίωσε τις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για αύριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ματαιώνονται και στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι εκλογές ματαιώνονται λόγω του κλίματος έντασης που ήδη είχε αρχίσει να προκαλείται στο Πανεπιστήμιο και με στόχο να εξασφαλισθεί η ομαλότητα του ιδρύματος.