Για κυνήγι μαγισσών κατά εργαζόμενων καταγγέλλει την διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) η παράταξη ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ με ανακοίνωσή της.

Ads

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση ζητείται η ανάκληση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος εργαζόμενου, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή προσωρινής απόλυσης 20 ημερών και διακοπής της σύμβασής του.

«Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. κρατάει σε ομηρία εκατοντάδες εργολαβικούς εργαζόμενους με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις και πενιχρά δικαιώματα, τους απολύει όποτε θέλει, προχωράει σε παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση με επιχειρησιακά σωματεία, έχει μετατρέψει την αξιολόγηση από μηχανισμό βελτίωσης σε μηχανισμό πειθάρχησης και εκδίωξης των εργαζομένων και επιδίδεται με ιδιαίτερο ζήλο σε τακτικές όπως η αφαίρεση του αντικειμένου εργασίας, η εκβιαστική μετακίνηση σε άλλες θέσεις και η άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά εργαζομένων του ομίλου», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Σημειώνει ότι τελευταίο θύμα της πολιτικής της διοίκησης του ομίλου είναι εργαζόμενος με ενεργή συνδικαλιστική και κοινωνική δράση, εναντίον του οποίου ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη με σαθρό κατηγορητήριο και του επιβλήθηκε εξοντωτική ποινή.

Ads

Στην κατάσταση των εργασιακών σχέσεων στα ΕΛ.ΠΕ. είχαν αναφερθεί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Περιβάλλοντος-Ενέργειας.

Η ερώτηση αναφέρεται ιδιαίτερα στην εκδικητική πειθαρχική δίωξη, αυθαίρετη αφαίρεση καθηκόντων και απειλή διακοπής της σύμβασης εργαζόμενου του ομίλου, η οποία έχει καταγγελθεί από συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ), η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΕΚΟ (ΠΕΠΕΚΟ), το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), ο Σύνδεσμος Εργαζομένων της ΑΣΠΡΟΦΟΣ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ).

Την ίδια στιγμή, αναφέρει η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. προχωρά σε αθρόες προσλήψεις με αδιαφανή κριτήρια και επιδίδεται σε πράξεις κακοδιοίκησης που απαξιώνουν τις εγκαταστάσεις του ομίλου, σε βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων και προς όφελος συμφερόντων «ημέτερων» εργολάβων.