Έλληνες οι οποίοι εργάζονται στο πιο γνωστό κέντρο κράτησης αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, επιχείρησαν να προσηλυτίσουν μουσουλμάνους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ads

Ο Guardian αναφέρεται σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, κατά τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εργαζόμενοι  έκαναν διανομή ενός εγγράφου με το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο στην αραβική γλώσσα.

Το φυλλάδιο -το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο δημοσίευμα- προσκαλεί τους αιτούντες άσυλο να υπογράψουν δήλωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Ξέρω ότι είμαι αμαρτωλός… Ζητώ από τον Χριστό να συγχωρήσει τις αμαρτίες μου και να μου χαρίσει την αιώνια ζωή. Επιθυμία μου είναι να αγαπώ και να υπηρετώ τον λόγο Του».

Οι μουσουλμάνοι που έλαβαν το φυλλάδιο εξέφρασαν δυσαρέσκεια.

Ads

image

«Πολλοί από τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ είναι μουσουλμάνοι και έχουν πρόβλημα να αλλάξουν θρησκεία. Μάλιστα, προσπάθησαν να το κάνουν αυτό (τη διανομή των φυλλαδίων) κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, της πιο ιερής γιορτής των μουσουλμάνων», λέει ο Μοχάμεντ, πρόσφυγας από τη Δαμασκό.

Ένας Σύρος πρόσφυγας,  ο Άχμεντ δήλωσε: «Μας αρέσουν όλες τις θρησκείες, αλλά αν είσαι Χριστιανός και σου έδινα ένα Κοράνι, πώς θα ένιωθες;»

image

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται καταγγελίες, το φυλλάδιο διανεμήθηκε από δύο εκπροσώπους της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Euro Relief.

Την ίδια ώρα σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα με την ΜΚΟ, είπε ότι αποδοκιμάζει τη διανομή τέτοιων φυλλαδίων, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιο μεμονωμένοι εργαζόμενοι να τα διένειμαν κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας.

Ο διευθυντής της Euro Relief, Στέφανος Σαμιωτάκης, δήλωσε στον Guardian: «Έχω ήδη αναλάβει δράση και οι εθελοντές μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει να διανέμουν τέτοιου είδους φυλλάδια. Ο κώδικας δεοντολογίας μας αναφέρει ξεκάθαρα ότι αυτό είναι κάτι που απλά δεν μπορούν να κάνουν και ότι αν κάποιος το επιχειρήσει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πειθαρχικές κυρώσεις».

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν προέβη σε κανένα σχόλιο, παρότι ερωτήθηκε σχετικά.