Σοβαρές καταγγελίες δημοσιεύει το Tvxs.gr από συλλογικότητες και φορείς γονέων τέκνων Ατόμων με Αναπηρία, ανεξαρτήτου ηλικίας, για τον αποκλεισμό ωφελούμενων από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ) και τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), καθώς σύμφωνα με σχετική κυβερνητική απόφαση η είσοδος στις εν λόγω δομές επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένα άτομα. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό δεν ισχύει για τις αντίστοιχες ιδιωτικές δομές, όπως επισημαίνουν γονείς στο Tvxs.gr, γεγονός που αναγκάζει πολλούς να οδηγηθούν σε ιδιωτικά κέντρα. 

Ads

Η εγκύκλιος εκδόθηκε στις 31/8, η οποία αναφέρεται στο ΦΕΚ του Ιουλίου, δηλαδή λίγο πριν από την επιστροφή των ωφελουμένων στις δομές, πράγμα που δεν τους άφηνε μεγάλο χρονικό περιθώριο για τον εμβολιασμό. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην επιστολή των συλλογικοτήτων προς την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, «ο πληθυσμός των ωφελούμενων σε ΚΔΑΠ ΑμεΑ και ΚΔΗΦ είναι ποικιλόμορφος, ανομοιογενής και μη κατηγοροποιήσιμος» με αποτέλεσμα ο εμβολιασμός να είναι μία πιο σύνθετη υπόθεση.

Το πρώτο ΦΕΚ:

Αναλυτικά το απόσπασμα από την επιστολή:

«Ο πληθυσμός των ωφελούμενων σε ΚΔΑΠ ΑμεΑ και ΚΔΗΦ είναι ποικιλόμορφος, ανομοιογενής και μη κατηγοροποιήσιμος. Θα προσπαθήσουμε εδώ να θέσουμε κάποιες κατηγορίες ως προς:

Ads

Ηλικία:

  • Για Αμεα 3-11 ετών, δεν συνίσταται ακόμα ο εμβολιασμός τους.
  • Για ΑμεΑ 12-17 ετών καθώς και ενήλικες υπό δικαστική συμπαράσταση, δεν δύναται να επιβληθεί υποχρεωτικότητα χωρίς συναίνεση κηδεμόνων ή συμπαραστατών.

Πάθηση: Αρκετές παθήσεις είναι πολυσυστηματικές, παρακολουθούνται από πλειάδα ιατρικών ειδικοτήτων και τελούν υπό πολυσύνθετη φαρμακευτική αγωγή. Το σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην αναλαμβάνει υπεύθυνα καμία ιατρική ειδικότητα την απόφαση, θετική ή αρνητική, εμβολιασμού του πάσχοντος. Οι λοιπές μεμονωμένες παθήσεις ακολουθούν τις οδηγίες των διεθνών ιατρικών επιτροπών τους και οι αποφάσεις τους δεν περιλαμβάνονται όλες στις εξαιρέσεις της υπ.αρ.Δ1α/Γ.Π.οικ.50993/2021 (ΦΕΚ 3794, τ.Β΄) ΚΥΑ.

► Βαθμός λειτουργικότητας:

  • Τα ΑμεΑ υψηλής λειτουργικότητας, στα πλαίσια της συμπερίληψης, παρακολουθούν την Γενική Εκπαίδευση, άρα πηγαίνουν στο σχολείο με 2 δωρεάν self test αλλά για το ΚΔΑΠ ΑμεΑ απαιτείται πλήρης εμβολιασμός.
  • Τα ΑμεΑ αθλούνται σε δημοτικό γυμναστήριο ή κολυμβητήριο με 1 self test και 1 rapid test ανά εβδομάδα αλλά για το ΚΔΑΠ ΑμεΑ απαιτείται πλήρης εμβολιασμός.
  • Τα ΑμεΑ χαμηλής λειτουργικότητας φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία εξαιρούμενα ακόμη και από τα self test και τη χρήση μάσκας (ΦΕΚ 4187,τ.Β.10/09/2021) αλλά για το ΚΔΑΠ ΑμεΑ απαιτείται πλήρης εμβολιασμός».

Η επιστολή:

Όπως τονίζουν γονείς ΑμεΑ στο Tvxs.gr, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ωφελουμένων από τις δομές δεν έχει καμία βάση, καθώς τα παιδιά μπορούν να πηγαίνουν σε Γενικά Σχολεία ή Ειδικά χωρίς, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά με self test. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τα αντίστοιχα ιδιωτικά κέντρα.

Επιπλέον, οξύμωρο είναι το γεγονός ότι στις ΚΔΑΠ που απαιτείται εμβολιασμός για τους ωφελούμενους, επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά 10 τ.μ. και υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για τήρηση των μέτρων σε σχέση π.χ. με τα Ειδικά Σχολεία, στα οποία μάλιστα όσα άτομα πηγαίνουν εξαιρούνται και από τα self test και την μάσκα, εκτός του εμβολιασμού.

Το δεύτερο ΦΕΚ:

Στο δεύτερο ΦΕΚ που δημοσίευσε η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα δεν προσέφερε κάποια λύση, καθώς απλά έβαλε υποχρεωτικό οι ωφελούμενοι να έχουν κάνει την μία ή μοναδική δόση για την είσοδο τους στις Δομές.

Η κυρία Μιχαηλίδου, μετά από σχετικό ερώτημα του Βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη, δήλωσε ότι υπάρχουν τριμερείς επιτροπές, όπου με ένσταση τα παιδιά μπορούν να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό και ότι το μέτρο αυτό γίνεται γιατί αν νοσήσουν τα ΑμεΑ θα είναι πολύ δύσκολη η θεραπεία τους.

Όπως υπογραμμίζουν γονείς στο Tvxs.gr, τα ουσιαστικά ζητήματα που είχαν σημειώσει στην επιστολή τους οι συλλογικότητες δεν συμπεριλήφθηκαν μέσα στις νέες νομοθεσίες, καθώς και πάλι δεν απαντάται η διαφοροποίηση των Γενικών Σχολείων, των Ειδικών Σχολείων και των Ιδιωτικών Κέντρων από τα ΚΔΑΠΑμεΑ και ΚΔΗΦ.

«Παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι σε βάρος των παιδιών»

Η Ζακλίν Πόιτρος, μητέρα Ατόμου με Ειδικές Ανάγκες, μιλώντας στο Tvxs.gr ανέφερε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμός ότι «τα περισσότερα παιδιά που πάνε σε αυτές τις δομές είναι παιδιά με περίπλοκα νευρολογικά προβλήματα, παιδιά με αυτισμό, επιληψία και οι γονείς έχουν βαθύ προβληματισμό απέναντι στο θέμα του εμβολιασμού. Δεν είναι αντιεμβολιστές. Για παράδειγμα, στην δική μας περίπτωση, η κόρη μου έχει εμβολιαστεί και πηγαίνει στην δομή της. Υπάρχουν, όμως, πολλές οικογένειες που έχουν εμβολιαστεί οι γονείς, αλλά φοβούνται να εμβολιάσουν το παιδί. Δεν έχουμε, ακόμη στοιχεία γι αυτό το κομμάτι του πληθυσμού. Υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμη και οι γιατροί δεν συνιστούν τον εμβολιασμό των ΑμεΑ. Στην δική μας περίπτωση, ο νευρολόγος της κόρης μου που την παρακολουθεί 15 χρόνια, μου είπε να μην την εμβολιάσω».

Όσον αφορά την προστασία των παιδιών είπε χαρακτηριστικά ότι «τα παιδιά αυτά είναι από τα πιο προστατευμένα άτομα της κοινωνίας μας. Η κόρη μου ζει σε ένα περιβάλλον που έρχεται σε επαφή με δέκα άτομα που όλα είναι εμβολιασμένα και παίρνουν μέτρα για να προστατευτούν τα παιδιά. Γενικά, δεν μπορεί να πηγαίνουν τα παιδιά το πρωί σε ειδικά σχολεία που δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για να πάνε σε ΚΔΑΠ ΑμεΑ να πρέπει να είναι εμβολιασμένα. Αν η κυρία Μιχαηλίδου νομίζει ότι οι γονείς δεν ανησυχούν για το θέμα της πανδημίας τότε δεν έχει επαφή καμία με αυτές τις οικογένειες».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «από την αρχή της πανδημίας υπήρχε το άγχος, αν ένα από τα παιδιά τα δικά μας νοσήσει πως θα νοσηλευτεί, αν δείτε όμως τα στοιχεία που προκύπτουν και από την ειδησεογραφία, δεν προκύπτει από κάπου ότι υπήρχε πρόβλημα με την νοσηλεία των ΑμεΑ. Η κ. Μιχαηλίδου προσπαθεί να προλάβει ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει» ενώ στην συνέχεια αναφέρει ότι «σίγουρα θα υπήρχαν δυσκολίες για ένα άτομο ΑμεΑ να νοσηλευτεί ειδικά αν δεν μπορούσε ένας γονιός να βρίσκεται κοντά του, αλλά εγώ που μιλάω με πάρα πολλές οικογένειες, δεν γνωρίζω παιδί που να έχει νοσηλευτεί, ακριβώς γιατί όλο το περιβάλλον τους προσπαθεί να τα προστατέψει».

Επίσης, ανέφερε σχετικά με την νοσηλεία των ΑμεΑ ότι «έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Υγείας, πριν έναν χρόνο, να υπάρχει εκπαίδευση σε νοσηλευτές μέσα στο νοσοκομείο, ώστε όταν νοσηλεύονται τα παιδιά μας, για οποιοδήποτε πρόβλημα, όχι μόνο με τον κορονοϊό, να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να βοηθήσει στην διαδικασία. Αυτό δεν έχει γίνει, παρ’ όλο που υποσχέθηκε το Υπουργείο Υγείας ότι θα γίνει. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει σε μία τέτοια περίπτωση και γενικά θα μπορούσε να υπάρχει μία πρόβλεψη, αν αυτό το παιδί νοσηλευτεί, να μπορούσε ο γονιός να βρίσκεται κοντά του».

Στην συνέχεια, η κ. Πόιτρος αναφερόμενη στην νομοθεσία και γιατί έχει θέσει αυτούς τους όρους εξ αρχής τόνισε ότι δεν πρέπει να έχει γίνει εσκεμμένα και ότι η διόρθωση του τώρα θα ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου» για εξαιρέσεις από τον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα είπε: «εγώ πιστεύω ότι έγινε ένα λάθος με το ΦΕΚ του Ιουλίου, καθώς βάζει διάφορες δομές μέσα, γηροκομεία, έγκλειστους και μέσα σε αυτό έβαλε και τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΗΦ. Ήταν, δηλαδή, ένα οριζόντιο μέτρο». «Δεν έγινε εσκεμμένα αρχικά και τώρα που βγήκε το λάθος, δεν μπορούν να το πάρουν εύκολα πίσω, γιατί υπάρχουν πολλές κοινωνικές πιέσεις, αυτή την στιγμή,όσον αφορά την εξαίρεση στον εμβολιασμό Οπότε νομίζω, ότι αν κάνουν πίσω στο δικό μας ζήτημα είναι σαν να ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου. «Αυτή την στιγμή παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι εις βάρος των παιδιών μας, γιατί τα παιδιά μένουν έξω από τις δομές τους».

Επιπροσθέτως, η κ. Πόιτρος, μιλώντας για τα αρνητικά αυτού του γεγονότος, σημείωσε ότι «τα παιδιά αποσυντονίζονται, καθώς ήδη από το καλοκαίρι ένας προβληματισμός των γονέων είναι πως θα κρατήσουν την καθημερινότητα του παιδιού σε ένα επίπεδο με ενδιαφέρον, ώστε να μην κάνει πισωγυρίσματα. Ουσιαστικά, αυτή την στιγμή, κρατούνται μακριά από τις δομές που τους κρατάνε στο επίπεδο που έχουν δώσει μάχη να φτάσουν τόσα χρόνια».

Η κ. Πόιτρος, αναφέρθηκε και σε πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν για τους γονείς, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, λέγοντας: «Υπάρχει π.χ. μία μητέρα ανύπαντρη που το παιδί της δεν μπορεί να πηγαίνει στο πρωινό πρόγραμμα που σημαίνει ότι αυτή δεν μπορεί να πηγαίνει στην δουλεία της . Πως θα ζήσει; Υπάρχει κίνδυνος να χάσει την δουλεία της, αφού δεν μπορεί να πάρει άδεια ή δύο γονείς που δουλεύουν θα πρέπει να σταματήσει να δουλεύει ο ένας, για να είναι στο σπίτι με το παιδί. Ως γνωστόν αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε να μείνουν στην γιαγιά τους, διότι είναι δύσκολες περιπτώσεις που χρειάζονται να είναι δίπλα σε άτομα που τα ξέρουν καλά.

Επιπλέον, όπως σημείωσε η κ. Πόιτρος «οι γονείς θα επιλέξουν να πάνε τα παιδιά σε ιδιωτικά κέντρα, στα οποία δεν χρειάζονται υποχρεωτικό εμβολιασμό και αυτό θα επιβαρύνει τις οικογένειες οικονομικά, σε αντίθεση με την δωρεάν απασχόληση των ωφελουμένων με τα voucher στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΗΦ, στα οποία τα μέτρα τηρούνται αυστηρότατα με συγκεκριμένα άτομα ανά 10 τ.μ. σε αντίθεση με τα ιδιωτικά». Τέλος, έθεσε το πρόβλημα ότι «τα ΚΔΑΠ που δεν εξαργυρώνουν τα voucher , γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση, θα κλείσουν γιατί δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους τους».

Σημειώνεται πως το πρόβλημα με τους αποκλεισμούς παιδιών ΑμεΑ λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού είχε καταγγείλει με κείμενό του και ο κ. Θεοχάρης Αγγελίδης, Δικηγόρος  και Νομικός Σύμβουλος του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ «ΧΛΟΗ» Γιαννιτσών, υπογραμμίζοντας ότι οι δομές αυτές που είναι προσωρινής παραμονής στον χώρο, συμπεριλήφθηκαν στην ίδια νομοθεσία με δομές 24ωρης διαμονής ή εγκλεισμού π.χ. γηροκομείων. 

Το κείμενο του: