Το βασανισμό του Αθανάσιου Αγγελίδη, του δημοτικού αστυνομικού που εμπλέκεται στην υπόθεση της σπείρας με τα καλάσνικοφ, από τους αστυνομικούς της ΓΑΔΑ, κατήγγειλε στο tvxs.gr, ο δικηγόρος του, Γιάννης Ραχιώτης. Σύμφωνα με την καταγγελία ο δημοτικός αστυνομικός βασανίστηκε μεθοδευμένα με στόχο να αποσπαστεί ομολογία. «Ούτε ο χειρότερος εγκληματίας δεν επιτρέπεται να βασανίζεται», σχολιάζει ο κ. Ραχιώτης. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

Ο Αθανάσιος Αγγελίδης, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, συνελήφθη από την Αστυνομία στις 17 Ιουλίου χωρίς να προβάλλει αντίσταση. «Τότε, αφού του φόρεσαν χειροπέδες τον έριξαν στο έδαφος και άρχισαν να τον χτυπούν και να τον κλωτσούν στο πρόσωπο. Ο Αγγελίδης, συνόδευε μια αλλοδαπή φίλη του, η οποία χτυπήθηκε και αυτή από την αστυνομία. Στην συνέχεια την μετέφεραν στην ΓΑΔΑ, όπου την ανάγκασαν να καταθέσει ότι τα χτυπήματα προέκυψαν όταν ο Αγγελίδης την έσπρωξε και την έριξε κάτω», καταγγέλλει ο κ. Ραχιώτης. 

Οι βασανισμοί στην ΓΑΔΑ είναι συνηθισμένοι, σύμφωνα με τον δικηγόρο, και σε κάθε περίπτωση καταδικαστέοι. «Αυτή την φορά, όμως, ήταν διαφορετικοί.Τον χτυπούσαν μεθοδευμένα και συστηματικά. Ανά 10-15 λεπτά τον έβαζαν σε ειδικό δωμάτιο και δυο φύλακες τον χτυπούσαν με ξύλινα ρόπαλα στα χέρια – τα οποία του κρατούσαν τεντωμένα – και μετά στο σώμα. Κατά την μεταφορά του στους διαδρόμους τον χτυπούσαν και άλλοι αστυνομικοί. Ύστερα τον άφησαν χωρίς νερό και ύπνο για 24 ώρες. Αυτό καταστρέφει την ψυχολογία του κρατούμενου. Όταν ξέρεις ότι θα σε ξαναχτυπήσουν σε 10 λεπτά και το περιμένεις, τρελαίνεσαι», εξηγεί. 

Ο Αγγελίδης έχει παραδεχθεί τη συμμετοχή του σε κάποιες ληστείες. Όμως, σύμφωνα με την απολογία του, του έχουν αποδώσει άλλες 50 περίπου. Ο Γιάννης Ραχιώτης σχολιάζει ότι αυτός ο αριθμός είναι ανέφικτος για διάστημα δράσης λιγότερο του ενός έτους. «Μαζί με τους δυο Αλβανός συνεργούς του, τους φόρτωσαν ότι ληστεία είχαν στο συρτάρι. Μια από αυτές είχε αποδοθεί σε άλλον πέρυσι. Ο βασανισμός αυτός ήταν μεθοδευμένος για την απόσπαση ομολογίας. Όσο κακούργος και αν είναι κάποιος δεν επιτρέπεται να βασανίζεται», δηλώνει ο ίδιος ανακοινώνοντας παράλληλα πως ο πελάτης του έχει ήδη εξεταστεί από ιατροδικαστή και αναμένεται το πόρισμα. Ο ιατροδικαστής, σύμφωνα με τον δικηγόρο, βρήκε και άλλα χτυπήματα στο σώμα και το κεφάλι του Αγγελίδη εκτός από τα εμφανή.  

Ads

Στην απολογία του, ο δημοτικός αστυνομικός περιγράφει λεπτομερώς τα βασανιστήριά του και τονίζει ότι στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο, που τον μετέφερε στην ΓΑΔΑ, τον έδερναν και απαιτούσαν να ομολογήσει ληστείες. 

«Από τα χτυπήματα έχασα τις αισθήσεις μου και έπεσα στο έδαφος, στο ειδικό δωμάτιο που με βασάνιζαν. Τότε με μετέφεραν στο γραφείο του Προϊστάμενου του Τμήματος, ο οποίος μου είπε να συνεργαστώ και να ομολογήσω, διαφορετικά θα συνέχιζαν τον ξυλοδαρμό μέχρι να αναγκαστώ να παραδεχτώ τις πράξεις που μου ανέφεραν. Φυσικά, μου απαγόρευσαν να επικοινωνήσω με δικηγόρο, παρότι το ζήτησα επανειλημμένα. […] Τέλος ολοσχερώς ψευδής – πλαστή κατά περιεχόμενο – είναι η από 17/7/2012 έκθεση παράδοσης και κατάσχεσης, με την οποία φέρομαι να παραδίδω στις 23:50 το βράδυ στους αστυνομικούς ένα πολεμικό τουφέκι ΑΚ-47, διάφορες σφαίρες και κινητά τηλέφωνα. Την ώρα αυτή ήμουν κρατούμενος, κατά την σύλληψή μου δεν κατείχα τίποτα από αυτά και από τότε μέχρι σήμερα βγήκα από το κτίριο της ΓΑΔΑ μόνο για να εμφανιστώ ενώπιόν Σας και για να εξετασθώ από ιατροδικαστή»

Απόσπασμα από την απολογία του Αγγελίδη στον ανακριτή

Το tvxs.gr ζήτησε την γνώμη του Συνηγόρου του Πολίτη για το ζήτημα αυτό, αλλά ο Βασίλης Καρύδης, βοηθός Συνήγορος στα θέματα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μας εξήγησε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή δεν μπορεί να σχολιάσει μια υπόθεση, που εμφανώς εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, χωρίς να την γνωρίζει επισήμως. Ο ίδιος, όμως, μας έκανε σαφές ότι εφόσον μια υπόθεση φτάσει στα χέρια του Συνηγόρου τότε υπάρχουν οι εγγυήσεις ότι θα γίνει μια ουσιαστική και αμερόληπτη έρευνα ως το βάθος των γεγονότων.