Στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας που λειτουργεί ο Συνήγορος του Πολίτη ετοιμάζεται να προσφύγει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), καταγγέλλοντας τρανσφοβική συμπεριφορά αστυνομικού εναντίον τρανς πολίτη κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, αλλά και τη συμπεριφορά άλλης αστυνομικού, που επιχείρησε να πείσει το θύμα να μην υποβάλει μήνυση κατά του αστυνομικού.

Ads

Σύμφωνα με το σωματείο, ο αστυνομικός έκανε έλεγχο σε θαμώνες καταστήματος διασκέδασης στο κέντρο της Αθήνας εξαιτίας φασαρίας που είχε γίνει, αφού πρώτα συνέλαβε τους υπαίτιους. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ειρωνεύτηκε τη χροιά της φωνής του θύματος και μίλησε τελείως προσβλητικά για την ίδια και απαξιωτικά για τα δικαιώματά της, ενώ κατά τη διάρκεια της αναίτιας προσαγωγής της στο τμήμα, της έπιασε τη ρόγα του στήθους και έκανε ειρωνικά σχόλια.

Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου. «Καθώς του έδειχνα τα προσωπικά αντικείμενα που είχα στην τσάντα, μου λέει “πάντως, έχεις χοντρή φωνή”. Του απάντησα ότι δεν καταλαβαίνω το λόγο που μου το λέει. Ενώ είχε ελέγξει την τσάντα μου και δεν βρήκε κάτι επιλήψιμο, θέλησε να προχωρήσει σε σωματικό έλεγχο. Σε όλη τη διάρκεια, με κορόιδευε, με ειρωνευόταν και με έκανε να αισθάνομαι άβολα με μόνο λόγο ότι είχε αντιληφθεί ότι είμαι τρανς.

»Του απάντησα ότι θα μπορούσα να δεχθώ σωματικό έλεγχο μόνο από γυναίκα αστυνομικό σε αστυνομικό τμήμα. Τότε εκείνος γέλασε και είπε “κοίτα που το τραβέλι θέλει και ειδική μεταχείριση”. Βρήκα το κουράγιο να του απαντήσω ότι θα καταγγείλω αρμοδίως το συμβάν. Συνέχισε να κοροϊδεύει, να με βρίζει ρατσιστικά και να προσπαθεί να με εκφοβίσει λέγοντάς μου “αυτά να μου τα πεις στο τμήμα”», καταγγέλλει το θύμα.

Ads

Οπως αναφέρει, τηλεφώνησε στο 100 καταγγέλλοντας ότι είναι θύμα αστυνομικής αυθαιρεσίας με ρατσιστικό κίνητρο και ότι ο αστυνομικός απειλεί ότι θα την προσαγάγει παράνομα, εφόσον είχε δείξει την ταυτότητά της και δεν ήταν ύποπτη για αξιόποινη πράξη. Παρ’ όλα αυτά, η προσαγωγή έγινε.

«Μπαίνοντας στο περιπολικό, ο αστυνομικός […] μου έπιασε τη ρόγα στο στήθος και μου είπε θίγοντας και πάλι την αξιοπρέπειά μου “α, είναι αληθινό” και γελούσε», καταγγέλλει το θύμα. Σημειώνει ότι περίμενε μία ώρα έξω από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας, στο οποίο μπήκε μια γυναίκα η οποία είπε ότι ειδοποιήθηκε μετά την κλήση στο 100, ότι είναι «επιμελήτρια» και ότι βρίσκεται εκεί για να με βοηθήσει. «Μου είπε να μην προχωρήσω σε μήνυση καθώς δεν θα καταφέρω κάτι, μάλιστα το αντίθετο, να προκαλέσω την οργή του αστυνομικού και να με μηνύσει και εκείνος», αναφέρει το θύμα.