Την «τρομοκρατική και χυδαία στάση» της φύλαξης της πύλης της δομής του Ελαιώνα «κατ’ εντολή του παραμηχανισμού που έχει στήσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης για να επιβάλει την αναγκαστική εκκένωση των προσφύγων» κάνει γνωστή η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Ads

Σύμφωνα με την καταγγελία, το Σάββατο 27 Αυγούστου, πανεπιστημιακοί και κοινωνικοί ερευνητές «υπέστησαν προπηλακισμούς» από σεκιουριτάδες της δομής όταν επισκέφθηκαν το Βοτανικό στα πλαίσια ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, η ΚΕΕΡΦΑ, μεταφέρει την καταγγελία των συμμετεχόντων επιστημόνων που είχαν μεταβεί στην περιοχή και σταμάτησαν μερικά μέτρα από τη πύλη της δομής στο πλαίσιο της έρευνας σύνδεσης των εμπειριών των προσφύγων του 1922 που πρωτοήρθαν από την Μ. Ασία στην περιοχή με τις εμπειρίες των προσφύγων του 2015 και μετέπειτα.

Σε απόσταση λίγων μέτρων από την πύλη, «σεκιουριτάς της φύλαξης της δομής του Ελαιώνα άρχισε τους προπηλακισμούς και τις απειλές και την βιντεοσκόπιση με το κινητό του», αναφέρουν.

Ads

Το περιστατικό δεν είναι πρωτοφανές καθώς έχει τεθεί πριν από ένα μήνα από αντιπροσωπεία δημοτικών συμβούλων της Αθήνας στο διοικητή της δομής ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει εντολή από μέρους του και ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες.