Βασανισμούς με ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμούς, κακομεταχείριση και ρατσιστικές πρακτικές στα κέντρα κράτησης μεταναστών κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ), και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», και ο Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας.

Ads

 
Οι Πέτρος Κωνσταντίνου και Τζαβέντ Ασλάμ επισήμαναν δύο περιπτώσεις βασανισμού μεταναστών και ζήτησαν «το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης».
 
Η πρώτη καταγγελία αφορά τον βασανισμό με ηλεκτροσόκ του Ν.Α. τον Ιούνιο του 2013, ύστερα από άρνησή του να υπογράψει οικειοθελή αναχώρηση από την Ελλάδα. Ο ίδιος κατέθεσε μήνυση σε βάρος αστυνομικών τους οποίους και αναγνώρισε. Δέχτηκε πιέσεις για να την αποσύρει κάτι που δεν συνέβη.
 
Η ΚΕΕΡΦΑ ζητά μια εξήγηση και για το γεγονός πως δεν έχει βγει ακόμη πόρισμα από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.  Επίσης, σύμφωνα με τον Πέτρο Κωνσταντίνου ο καταγγέλλων έχει βρεθεί τουλάχιστον τρεις φορές στο στόχαστρο και έχει καταθέσει αντίστοιχες μηνύσεις για ξυλοδαρμό, επειδή πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις των μεταναστών στα κέντρα κράτησης.
 
Η δεύτερη καταγγελία αφορά μόνιμη βλάβη στα γεννητικά όργανα, που υπέστη μετανάστης, ο Β.Α., καθώς οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να του δώσουν τη φαρμακευτική βοήθεια που ζητούσε.
 
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο πατέρας του δολοφονημένου Σαχζάτ Λουκμάν (αριστερά στη φωτογραφία). Οι δύο χρυσαυγίτες δράστες καταδικάστηκαν την Τρίτη σε ισόβια.