Εβδομήντα τρεις μετανάστες, πιθανόν από την Συρία και το Αφγανιστάν, βρίσκονται εδώ και δυο εβδομάδες στο Φαρμακονήσι, όπως καταγγέλλει στο tvxs.gr η Ομάδα Πολιτών Λέρου. Σύμφωνα με την Ματίνα Κατσιβέλη, μέλος της Ομάδας, 20 εξ αυτών είναι παιδιά, ενώ άλλοι 53 κρατούνται στην Αστυνομική Αρχή της Λέρου.

Ads

 
Το Φαρμακονήσι είναι πλήρως ακατοίκητο και μόνο μια ομάδα στρατού βρίσκεται εκεί σε κυλιόμενες βάρδιες. Στο νησί δεν υπάρχει κανένα παράπηγμα, ούτε μπορούν να παρασχεθούν οι στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες, εάν κανείς τις χρειαστεί.
 
Η κα. Κατσιβέλη καταγγέλλει  ότι  εδώ και δυο εβδομάδες βρίσκονται στο Φαρμακονήσι 73 αλλοδαποί. Στην αρχή ήταν λιγότεροι, σύμφωνα με την ίδια, αλλά διαρκώς αυξάνονται. «Ανάμεσα σε αυτούς είναι και 20 παιδιά. Τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά τουλάχιστον; Δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ένα κατάλυμα ή τουλάχιστον ιατρική περίθαλψη μόνο με την ξηρά τροφή του στρατού», δηλώνει η ίδια.  
 
Σύμφωνα με την κα Κατσιβέλη, τα νησιά από τις 23 Αυγούστου και έπειτα δέχονται διαρκώς μετανάστες. «Στο αστυνομικό τμήμα ήταν περισσότεροι,αλλά τώρα είναι μόνο 53. Είναι όλοι στιβαγμένοι, αστυνομικοί και μετανάστες», δηλώνει.
 
Η Ομάδα Πολιτών Λέρου θεωρεί ότι πρέπει να βρεθεί μια συνολική λύση, γιατί αυτά τα φαινόμενα είναι απάνθρωπα. «Δεν πρέπει η οικονομική κρίση να εξαφανίζει την ανθρωπιά. Αυτό που συμβαίνει μας προσβάλει. Δεν είναι δυνατόν να έρχονται οι άνθρωποι μισοπνιγμένοι από την Συρία ή όπου αλλού και να τους αφήνουμε σε ένα ακατοίκητο νησί χωρίς βοήθεια επί εβδομάδες», λέει η κα. Κατσιβέλη.