Δριμύ ψύχος αναμένεται να πλήξει τη χώρα από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες. Λόγω της κακοκαιρίας οι δήμοι μετατρέπουν θερμαινόμενους χώρους σε καταφύγια για τους άστεγους.

Ads

 
Καταφύγια για αστέγους στην Αθήνα
 
Πολιτιστικός Χώρος 4ης Δημοτικής Κοινότητας, στη συμβολή Λένορμαν και Αλεξανδρείας
Λέσχη Φιλίας στη γωνία Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα 6
Λέσχη Φιλίας στην οδό Κίου 5 της Κυψέλης
Γυμναστήριο Ρουφ, Πειραιώς και Εχελιδών 69
 
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στους αριθμούς 2105246515 και 210 5239465. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1960.
 
Ομάδες Εργασίας Δρόμου (street work)
 
Επιστήμονες και εθελοντές του ΚΥΑΔΑ θα κινούνται στους δρόμους ενημερώνοντας τους αστέγους για τη δυνατότητα φιλοξενίας τους ή παρέχοντάς τους επί τόπου βοήθεια με κουβέρτες, ιματισμό, φάρμακα και ζεστό ρόφημα. Επιπλέον ο δήμος θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Γιατροί του Κόσμου, Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη, PRAXIS, ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΑΡΣΙΣ, ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις, CARITAS Αθήνας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός).
 
Καταφύγια στη Θεσσαλονίκη
 
Τους χώρους του θεάτρου «Αλέξανδρος» που βρίσκεται στην ανακοίνωσε ότι διαθέτει για τη φιλοξενία των αστέγων η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης. Οι χώροι αυτοί θα παραμείνουν ανοιχτοί από σήμερα έως και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου κατά τις ώρες 8.00 μμ ως 8.00 πμ.
 
Από την πλευρά του ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει διαθέσει για τις επόμενες μέρες, που οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, το Ε’ ΚΑΠΗ (Παράρτημα 13ο, οδός Γαμβέτα 56 και Φλέμιγκ 36 κατά τις πρωινές ώρες από 08:00 – 21.00, τηλ. 2310 838601), το 13ο Γυμνάσιο, (οδός Εθν. Αμύνης 26 κατά τις βραδινές ώρες από 21.30 – 08:00) και το Β’ ΚΑΠΗ (οδός Λαγκαδά 35 κατά τις πρωινές ώρες από 08:00- 21.00).
 
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, το Γ΄ ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει φάρμακα και τρόφιμα μεγάλης διάρκειας (ζυμαρικά, ρύζι, γάλα εβαπορέ, ζάχαρη, κ.ά.) για την ενίσχυση του έργου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Η συγκέντρωση των προφερόμενων ειδών γίνεται στους χώρους του Γ΄ ΚΑΠΗ, στις διευθύνσεις Χαρ. Μούσκου 9 (τηλ. 2310. 231.836), Ακροπόλεως 14 και Σαχτούρη 1, στην Άνω Πόλη.

Έκκληση για ρούχα και σκεπάσματα
 
Απαραίτητα είναι χειμωνιάτικα ρούχα και σκεπάσματα για τους άστεγους συμπολίτες μας. Μπορούν να παραδοθούν προκειμένου να μοιραστούν στο Ίδρυμα Αστέγων, Πειραιώς 35 ακριβώς απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας τηλ 210 5246515 -16
 
Επιπλέον, η ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ που εργάζεται στο δρόμο για άστεγους, κάνει έκκληση για τρόφιμα, νερό, χοντρά μπουφάν και κουβέρτες. Κωνσταντινουπόλεως 30, τηλ. 2103410462.

Καταφύγιο και στα Χανιά  

Περίπου στους 35 υπολογίζονται από τον δήμο Χανίων οι άστεγοι, κυρίως οικονομικοί μετανάστες, που έχουν βρει προσωρινή στέγη στο δημοτικό γηροκομείο της πόλης, ενώ στο χώρο της παλιάς ηλεκτρικής, που επίσης έχει δοθεί για προσωρινή φιλοξενία, έχει βρει νυκτερινό κατάλυμα ένας μετανάστης. 

Ads

Την ίδια ώρα ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε χώρος του πρώην θεραπευτηρίου ψυχικών παθήσεων Χανίων, να μετατραπεί σε ξενώνα φιλοξενίας αστέγων, αλλά όπως σημείωσε και ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης η λύση αυτή δεν είναι προς το παρόν εφικτή, δεδομένου ότι στην Ελλάδα όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για να ορίζει με ακρίβεια το ποιοι είναι άστεγοι και μπορούν να φιλοξενηθούν σε κοινωνικές δομές. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σκουλάκης αν μέσα στην εβδομάδα δεν βρεθεί λύση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό, θα καλέσει από την ερχομένη εβδομάδα τους τοπικούς φορείς ώστε από κοινού να αναζητηθεί χώρος και να δοθεί λύση στο πρόβλημα.