Την καταδίκη της Ελλάδας για αστυνομική βία σε περιστατικό του 2008 αποφάσισε ​την Πέμπτη​  26 Απριλίου του 2018 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για την υπόθεση Andersen εναντίον Ελλάδας (Νo. 42660/11). Ο Νορβηγός πολίτης, αραβικής καταγωγής σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές είχε «πέσει στον τοίχο» κατά την καταδίωξή του από αστυνομικούς. 

Ads

Όπως σημειώνει ο συνήγορος του κ. Αντερσεν, η υπόθεση αφορά την συγκάλυψη περιστατικού αστυνομικής βίας που υπέστη ο προσφεύγων κατά τη διάρκεια της κράτησής του το 2008 από αστυνομικούς, αφού είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη για ληστεία.

Ο κ. Andersen ισχυρίστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου του Στρασβούργου ότι ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς της ΓΑΔΘ. Παραπονέθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος ζήτησε ενδελεχή διερεύνηση των ισχυρισμών του. Η πειθαρχική διερεύνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Andersen είχε πέσει από τοίχο κατά την προσπάθειά του να ξεφύγει από την καταδίωξη των αστυνομικών, οι οποίοι τελικά άσκησαν την ελάχιστη απαραίτητη βία για να τον συλλάβουν. Ο εισαγγελέας απέρριψε το αίτημά του και δεν εξέτασε τους αυτόπτες μάρτυρες ούτε τις γνωματεύσεις των γιατρών που τον εξέτασαν. Εν τέλει, δεν έγινε καμία ουσιαστική διερεύνηση των περιστατικών.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευσης των βασανιστηρίων, της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης) καθώς οι ελληνικές αρχές δεν διερεύνησαν, ως όφειλαν, τους λόγους για τους οποίους ο κ. Andersen είχε εμφανείς τραυματισμούς, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο δεν ακούστηκαν τα επιχειρήματά του κατά την ποινική διαδικασία. Κατά την τελευταία απαλλάχθηκαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί, χωρίς καμία ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν.

Ads

Το Δικαστήριο επιδίκασε σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης αποζημίωση 10.000 ευρώ υπέρ του προσφεύγοντα. Ωστόσο, για μια ακόμα φορά η αστυνομική βία, παρέμεινε ατιμώρητη, αλλά και οι δικαστές και εισαγγελείς που την κάλυψαν.

Η σχετική Απόφαση του ΕΔΑΔ