Ενοχο έκρινε χτες το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών τον Παν. Παπαγιάννη, κατηγορούμενο ως ηγετικό στέλεχος της φασιστικής, εθνικιστικής οργάνωσης «Κρυπτεία».

Ads

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 χρόνων – η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή – και 15 μηνών αντίστοιχα με χρηματική ποινή, για τα αδικήματα της απόπειρας εμπρησμού με κίνδυνο σε άνθρωπο για τα γραφεία της κοινότητας Αφγανών μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, για απειλή τοποθέτησης βόμβας στο δημαρχείο Τρίπολης, με αναγνώριση και στα δύο του ρατσιστικού κινήτρου , για δημόσια υποκίνηση μίσους και για παράνομη οπλοκατοχή.

Ο κατηγορούμενος απαλλάχτηκε για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας κατ’ εξακολούθηση σε επικίνδυνες ή βαριές σωματικές βλάβες, όπως ήταν η επίθεση στο σπίτι του μικρού Αμίρ το 2018 στη Δάφνη και η δολοφονική επίθεση σε βάρος διερμηνέα αφγανικής καταγωγής στο Μεταξουργείο το 2019.

Δεν του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του μειωμένου καταλογισμού και του πρότερου σύννομου βίου και του επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης έξι ετών και τριών μηνών, για την οποία άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό.

Ads

Η ποινική δίωξη υπενθυμίζεται ότι ασκήθηκε αυτεπάγγελτα κατόπιν δικογραφίας που σχηματίστηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, για αξιόποινες πράξεις που έλαβαν χώρα κατά την τριετία 2017 – ’19. Η φασιστική οργάνωση έγινε γνωστή το 2017 όταν επιτέθηκε στο σπίτι του Αμίρ, 11χρονου μαθητή από το Αφγανιστάν, ο οποίος αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, τελικά παρέλασε με την ταμπέλα του σχολείου.
«Ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι ο Σύλλογος Αφγανών είχε συγκροτηθεί και αποτελείτο από αλλοδαπούς και ενήργησε εμφορούμενος από μίσος. Σκοπός του ήταν να καταδείξει στους πρόσφυγες ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά και να ανακόψει τη δράση οργανώσεων που τους υποστηρίζουν», ανέφερε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας.

Επίσης στην κατάθεσή του ο αστυνομικός του Τμήματος Ρατσιστικής Βίας δεν απέκλεισε η οργάνωση «Κρυπτεία» να αποτελείται από περισσότερα άτομα και αναφέρθηκε σε επικοινωνίες του Παπαγιάννη με τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και με μέλη άλλων ακροδεξιών οργανώσεων, όπως της Ελληνικής Σοσιαλιστικής Αντίστασης.

Η «Κρυπτεία» είναι «τέκνο» του φασίστα Αντώνιου Ανδρουτσόπουλου, γνωστού με το ψευδώνυμο «Περίανδρος», που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονική επίθεση στον Δ. Κουσουρή το 1998.

Όπως αναφέρει και η συνήγορος της πολιτικής αγωγής στην εφημερίδα ΕΦΣΥΝ, αναφορά στην αρχαία Κρυπτεία έχει κάνει και ο Ηλ. Κασιδιάρης το 2008, όταν είπε στη ναζιστική φιέστα Θερμοπυλών: «Και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας κρυπτείας, που έπληττε αθόρυβα, μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή, τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως».

Αλλά και ο Τάκης Μπαλτάκος έχει αφιερώσει δύο βιβλία στη σπαρτιατική Κρυπτεία, λαμβάνοντας διθυραμβικά σχόλια από τις σελίδες της εφημερίδας της Χρυσής Αυγής.