Σε τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε η γυναίκα που κλώτσησε ένα μικρό κοριτσάκι που ζητιάνευε κάτω από την Ακρόπολη.

Ads

Το γεγονός είχε συμβεί τον Σεπτέμβριο του 2013 και το είχε δημοσιοποιήσει με μια φωτογραφία που το «αποθανάτισε» ο βραβευμένος φωτογράφος του Associated Press Δημήτρης Μεσσήνης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, για λογαριασμό του AP. Το μικρό κορίτσι Ρομά έπαιζε ακορντεόν στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου όταν εργαζόμενη σε παρακείμενο κοσμηματοπωλείο το πλησίασε, άρχισε να του φωνάζει και στη συνέχεια να το κλοτσάει. Ο Δημήτρης Μεσσήνης που έτυχε να βρίσκεται εκεί, αποτύπωσε τη σκηνή στη φωτογραφική μηχανή του.

Η φωτογραφία τότε είχε κάνει το γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας κύμα έντονων αποδοκιμαστικών αντιδράσεων και διεθνώς ενώ ταυτόχρονα, ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι η φωτογραφία αποτελούσε προϊόν photoshop.

Η υπόθεση είχε φτάσει μέχρι τη Βουλή, ως επεισόδιο ρατσιστικής βίας και  οδηγήθηκε στα δικαστήρια.

Ads

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, ο Δημήτρης Μεσίνης, ανήρτησε και πάλι τη συγκεκριμένη φωτογραφία, για να ενημερώσει για την εξέλιξη που πήρε η υπόθεση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το 2013 ειχα την τύχη (ατυχία για το παιδί) να τραβήξω αυτήν την φωτογραφία κάτω από την Ακρόπολη. Η δημοσίευσή της τότε είχε γίνει viral και μετά από πιέσεις του παρατηρίου ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα, το θεμα εφτασε στην Βουλή και ασκήθηκε και αυτεπάγγελτη δίωξη κατά της εν λόγω “κυρίας”. 4 χρόνια μετά και 2 αναβολές η κατηγορουμένη καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 3 μηνών με αναστολή… Ειναι στιγμές που νιώθω πολύ περήφανος για το λειτούργημα που ασκούσα όλα αυτά τα χρόνια…».