Με ποινή φυλάκισης 5 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, για το αδίκημα της εξύβρισης σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προέβη σε μήνυση.

Ads

Πρόκειται για ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη στο Twitter τον Φεβρουάριο του 2018, που αφορούσε σε μία φωτογραφία τύπου meme. Συγκεκριμένα, κατά τον κ. Βαξεβάνη, η φωτογραφία είχε σταλεί από έναν αναγνώστη μετά την κυκλοφορία του Documento, το οποίο αποκάλυπτε, ότι στο σκάνδαλο της Novartis υπάρχουν τρεις νεκροί και η υπόθεση αρχίζει να θυμίζει «Noor 1».

Η επίμαχη φωτογραφία εμφάνιζε τον Αντ. Σαμαρά να λέει: «Όποιος ανοίγει το στοματάκι του θα έχει την τύχη του Μαυρίκου. Το αισθάνομαι» και βασιζόταν σε παλαιότερο βίντεο προεκλογικής συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού, στην οποία είχε πει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει, το αισθάνομαι». Ο Μαυρίκος πέθανε κάτω από πολύ περίεργες συνθήκες όταν το πολυτελές όχημα του πήρε φωτιά στην Αττική Οδό.

«Ξεκινάει ένα κυνήγι μαγισσών με την ποινικοποίηση των memes και του twitter» τόνισε ο Κώστας Βαξεβάνης μετά την ανακοίνωση της απόφασης, για την οποία ο εκδότης του Documento άσκησε έφεση ώστε η υπόθεση να εκδικαστεί εκ νέου από δικαστήριο δευτέρου βαθμού.

Ads

Νωρίτερα, κατά την απολογία του ο εκδότης του Documento υποστήριξε:

«Βρίσκομαι εδώ ενώπιον σας ότι κατηγορούμενος ότι έχει τρωθεί η τιμή και η υπόληψη Σαμαρά, ότι δηλαδή με ένα meme έδωσα την άποψη στον κόσμο ότι συνέδεσα το Σαμαρά με τη δολοφονία. Το διακύβευμα δεν είναι να τιμωρηθώ έγω ή να δικαιωθώ είναι ότι το δικαστήριο σας νομολογεί για τα social media. Τα πολιτικά πρόσωπα οικειοθελώς εκτίθενται στα social media. Ακόμη και εάν επρόκειτο για κάποια κρίση τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να τη δέχονται σύμφωνα με το 10 άρθρο της ΕΣΔΑ».

«Ο Σαμαράς επέλεξε έναν δρόμο για τους δικούς του λόγους να συμπεριφερθεί με έναν τρόπο αντιθεσμικό» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Όταν βγήκε το meme εγώ δικαζόμουν και στην ουσία με μήνυσε για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία και να συληφθώ μέσα στο Εφετείο. Ότι έχω να πω και για τον Σαμαρά το γράφω το αποδεικνύω και το υπογράφω. Δεν θίγω καμία υπόληψη» σημείωσε.