Σε χρηματική αποζημίωση νυν και πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής καταδίκασε τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο το Εφετείο Θεσσαλονίκης, για εξύβριση και ηθική βλάβη. 

Ads

Ο κ. Ζαριανόπουλος καταδικάστηκε επειδή χαρακτήρισε τους χρυσαυγίτες βουλευτές «νοσταλγούς του Χίτλερ και πολιτικούς απογόνους των ντόπιων συνεργατών του, που βρωμίζουν τον τόπο και δεν έχουν θέση σε παρελάσεις και εκδηλώσεις που τιμούν την αντίσταση του λαού μας κατά των φασιστών-ναζιστών».

Στην απόφαση αυτή αντέδρασαν με ανακοινώσεις τους, τόσο το ΚΚΕ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ανακοίνωση ΚΚΕ:

«Με απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος καταδικάστηκε σε χρηματική αποζημίωση ενός νυν και δύο πρώην βουλευτών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, για δήθεν “εξύβριση και ηθική βλάβη” τους, όταν το 2012 σε συνέντευξη Τύπου, ως επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε απάντηση δημοσιογραφικής ερώτησης για την πρόσκληση της Χρυσής Αυγής στις παρελάσεις, για την 28η Οκτωβρίου, δήλωσε ότι “οι νοσταλγοί του Χίτλερ, οι πολιτικοί απόγονοι των ντόπιων συνεργατών του βρωμίζουν τον τόπο και δεν έχουν θέση σε παρελάσεις και εκδηλώσεις που τιμούν την αντίσταση του λαού μας κατά των φασιστών – ναζιστών”.

Ads

Το ΚΚΕ εκφράζει έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία γι’ αυτή τη δικαστική απόφαση που “φουσκώνει τα πανιά” της εγκληματικής – ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής και αποδεικνύει την ανοχή προς τη Χρυσή Αυγή από τμήματα του κρατικού μηχανισμού, την ώρα μάλιστα που εξελίσσεται η δίκη της για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δολοφονίες, ξυλοδαρμούς κλπ. και της δίνει το δικαίωμα να πανηγυρίζει (όπως το έπραξε με την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση κατά του Σ. Ζαριανόπουλου) και να θεωρεί παρόμοιες αποφάσεις σαν νομιμοποίηση της εγκληματικής δράσης της.

Καμιά παρόμοια δικαστική απόφαση, καμιά απειλή και δράση της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται να κάμψουν τον αγώνα των κομμουνιστών ενάντια σ’ αυτό το ναζιστικό – εγκληματικό μόρφωμα και στο σύστημα που το γέννησε και το χρησιμοποιεί σαν το μακρύ του χέρι του».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ:

«Η απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάστηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος, για εξύβριση και ηθική βλάβη επειδή το 2012 είχε αποκαλέσει τους χρυσαυγίτες, αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή νοσταλγούς του Χίτλερ και των πολιτικών απογόνων του, προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η Χρυσή Αυγή είναι μια νεοναζιστική συμμορία, κάτι που και η ίδια, μέχρι πρότινος, όχι μόνο δεν το έκρυβε αλλά και το διατυμπάνιζε.

Τέτοιες αποφάσεις, το μόνο που καταφέρνουν αντικειμενικά, είναι να χρησιμοποιούνται από το νεοναζιστικό μόρφωμα, ως φύλο συκής για να καλυφθεί η εγκληματική του δράση, τη στιγμή μάλιστα που η δίκη του, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δολοφονίες και σωρεία κακουργηματικών πράξεων, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ολόπλευρα τη συμπαράστασή του στον Σ. Ζαριανόπουλο».