Με αισιόδοξα μηνύματα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και με μηνύματα για επίσπευση των συνομιλιών για το χρέος από τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δυο αντρών με την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου. 

Ads

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο για την υλοποίηση του προγράμματος και η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. 

Μήνυμα για το χρέος

«Πιστεύω ότι αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και τώρα θα πρέπει να πράξουν το ίδιο, και το πράττουν, και οι εταίροι μας, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας και για το χρέος.

Ads

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου: 

Μήνυμα για τα εργασιακά 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε τις από κοινού δηλώσεις με τον  Γιούνκερ, γι’ αυτό το θέμα, πέρυσι. Επίσης, αναφέρθηκε και σε απόψεις που ακούγονται και προσκρούουν στο κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία». Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη. 

«Πρέπει όλοι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στη δημιουργία υποδομών και τη δημιουργία ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος. «Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ρωτήθηκε αν θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά στη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης και απάντησε ότι δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων, καθώς και ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση θα διαμορφώσει μια πρόταση στην οποία θα μπορεί να είναι σύμφωνος. 

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «οι συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους την ελληνική πραγματικότητα», αλλά και πως η εργατική νομοθεσία πρέπει να προχωρήσει προς την κατεύθυνση των καλών πρακτικών που υπάρχουν αλλού.

Για το Brexit 

Τσίπρας και Γιούνκερ συζήτησαν και τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία.

Για το βρετανικό δημοψήφισμα, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα το αποτέλεσμα να είναι θετικό και για τη Βρετανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ψηφίζουμε και οι δύο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.» είπε, σημειώνοντας πάντως ότι πέρα από την ετυμηγορία του βρετανικού λαού «θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη».

Θύμισε ακόμη ότι πέρυσι «κάποιοι έκαναν σχέδια για Grexit» και σήμερα, όπως είπε, «βλέπουν πόσο ανόητα ήταν αυτά τα σχέδια για όλη την Ευρώπη».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να επαναπροσδιορίσει η Ευρώπη το όραμά της με στόχο «να πείσουμε τους λαούς ότι η κοινή μας προοπτική είναι αναγκαία». «Χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη και πρέπει να δουλέψουμε όλοι γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

Γιούνκερ: Είμαι φίλος της Ελλάδας, η Κομισιόν δίπλα σας 

Η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας για άλλη μία φορά φίλος της Ελλάδας και διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν θα σταθεί στο πλάι της χώρας μας.

«Πάντοτε είναι εξαιρετική χαρά να βρίσκομαι στην Ελλάδα, μια χώρα που αγαπώ πολύ» ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή τους. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήρε για άλλη μία φορά την αποφασιστικότητα, το κουράγιο και το θάρρος του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες, ο οποίες, όπως είπε, αποδεικνύουν την πρόσδεσή τους στο ευρωπαϊκό όραμα.

«Κομίζω ένα μήνυμα ελπίδας: Η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο και μπορεί πλέον να μπει στον σωστό δρόμο» τόνισε και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν είναι φίλη της Ελλάδας και θα σταθεί στο πλευρό της χώρας μας.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε ανόητη την επιθυμία όσων ήθελαν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και υπογράμμισε πως η Ευρωζώνη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα.