Εντυπωσιακά ευρήματα για το πολιτικό σκηνικό, την στάση των πολιτών απέναντι στην ΧΑ αλλά και τις συλλήψεις στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos Analysis για το Tvxs.gr. Η μεγάλη πλειοψηφία διαφωνεί με την θεωρία των δύο άκρων, ενώ η ΝΔ δεν φαίνεται να ευνοείται ιδιαίτερα από το μέτωπο κατά της ΧΑ: στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 2,5 μονάδες.

Ads

image
Το 77% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών της ΧΑ, ενώ μόνο το 15% διαφωνεί. 
Το 52% διαφωνεί με την θεωρία των δύο άκρων, ενώ το 16% συμφωνεί: η εκλογική βάση της ΝΔ εμφανίζεται διχασμένη, με το μεγαλύτερο μέρος να διαφωνεί σύμφωνα με αναλυτικότερα στοιχεία της έρευνας. Ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί το 9%. 

image

Η μεγάλη πλειοψηφία(70%) συμφωνεί με τις συλλήψεις του ηγετικού πυρήνα της ΧΑ, αλλά ένα αξιοσημείωτο ποσοστό διαφωνεί. Παραπλήσια  είναι τα ποσοστά στην ερώτηση αν η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση.

Ads

image

Οι απαντήσεις στην ερώτηση αυτή παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Το 3% συμφωνεί και το 4% “μάλλον συμφωνεί” με τις απόψεις της Χρυσής Αυγής. Τα ποσοστα μειώνονται σε 3% και 2% στην ερώτηση για τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσα όμως σε όσους συμφωνούν και σε όσους διαφωνούν και με τις ιδέες και με τις ενέργειες, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη γκρίζα περιοχή.

Η απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια προέχει του ευρώ. Οχι σε εκλογές
image
Ο απεγκλωβισμός της χώρας από τα μνημόνια με κάθε μέσο, υπερτερεί σημαντικά της παραμονής της χώρας στο ευρώ με κάθε μέσο. Μόνο το 20% πιστεύει στο success story της ανάπτυξης, έστω και από το 2014. 

image
image
Στην παράσταση νίκης και στην καταλλήλότητα του πρωθυπουργού, προηγούνται η ΝΔ και ο Α. Σαμαράς. Ομως η πιο ενδιαφέρουσα απάντηση αφορά την ερώτηση για την εξάντληση της τετραετίας, την οποία υποστηρίζει η πλειοψηφία(57%). Παρ ότι, όπως προκύπτει από προηγούμενη ερώτηση, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη κλπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει πείσει ότι με το σχετικό αίτημα και τις εκλογές θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία της χώρας. 

image

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,6 μονάδες, καθώς η ΝΔ δεν φαίνεται να καρπώνεται εκλογικά την κατα μέτωπο επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής, που σημειώνει αισθητή πτώση αλλά παραμένει στην τρίτη θέση με 7,3%. Ακολουθούν το ΚΚΕ(4,4%), το ΠΑΣΟΚ (4,1%),οι ΑΝΕΛ με 3,7%, ενώ η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται κάτω από το όριο του 3% για την είσοδο στην Βουλή. 

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος των ερωτώμενων για την πρόθεση ψήφου αρνείται να απαντήσει, πράγμα που καθιστά όλες τις προβλέψεις αβέβαιες. Η εικόνα διαφοροποιείται με προσθήκη (αναγωγή)των αναποφάσιστων. O ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην πρώτη θέση με 30% , με δεύτερη την ΝΔ (27,8%) και τρίτη την Χρυσή Αυγή. Τα άλλα κόμματα ανεβάζουν τα ποσοστά τους, καθώς από αυτά προέρχεται ο βασικός όγκος των αναποφάσιστων. 

image
image

image

Διαβάστε επίσης την ανάλυση του Πασχάλη – Αλέξανδρου Τεμεκενίδη, διευθυντή Ερευνών της Palmos Analysis

image