Κατά της αύξησης των εισακτέων στα ΑΕΙ τάσσονται οι πρόεδροι των Συμβουλίων των ιδρυμάτων καθώς θα δημιουργηθούν «προβλήματα λειτουργίας ενώ σε πολλές περιπτώσεις η αναλογία διδασκομένων και διδασκόντων θα είναι απαγορευτικά υψηλή».

Ads

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι ανεπαρκείς υποδομές (π.χ. αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια) θα δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα, εις βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των φοιτητών, ενώ οι διδάσκοντες και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων θα βρεθούν προ αδιεξόδου».

Οι πρόεδροι και οι αναπληρωτές πρόεδροι των Συμβουλίων καλούν την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «να εισαγάγει μία ορθολογική διαδικασία καθορισμού του αριθμού των εισακτέων, συνοδευόμενη από επαρκή τεκμηρίωση και ανάλυση, και που να συμπεριλαμβάνει τα εξής:

1) Εύλογα ανώτατα όρια για την αναλογία διδασκομένων και διδασκόντων, προσαρμοσμένα στη βάση του γνωστικού αντικειμένου του κάθε τμήματος, τα οποία να συνάδουν με τη διεθνή πρακτική.

Ads

2) Εκτίμηση του μέγιστου αριθμού φοιτητών που μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις υπάρχουσες υποδομές.

3) Σεβασμό στις τεκμηριωμένες προτάσεις των Πανεπιστημίων και τα πορίσματα των εξωτερικών αξιολογήσεων υπό την ευθύνη της ΑΔΙΠ (Αρχή για την αξιολόγηση στην ανώτατη εκπαίδευση).

4) Οποιαδήποτε απόκλιση από τα ανώτατα όρια που προκύπτουν από τα α)-γ) να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση του διδακτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών».

«Οι πρόεδροι και αναπληρωτές πρόεδροι των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων της χώρας καταγράφουν την έντονη ανησυχία τους για την αναπόφευκτη επερχόμενη υποβάθμιση των σπουδών σε πληθώρα τμημάτων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.