Κατά μέτωπο επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Ads

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για προσπάθεια να κρατήσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων στο σκοτάδι και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να άρει το απόρρητο για τους λόγους παρακολούθησής του.

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός και δεν μπορεί κανένα ψεκασμένο σενάριο να το κρύψει», πρόσθεσε. «Βιώνουμε την πλήρη αποκαθήλωση και πλήρη ηθική απαξίωση του επιτελικού κράτους, που βαφτίζω επιτελικό παρακράτος, του Κυριάκου Μητσοτάκη». Το «όλα στο φως» έχει μετατραπεί σε «όλα στο σκοτάδι», τόνισε, καλώντας τον Μητσοτάκη να αφήσει τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας περί εμπλοκής τρίτων χωρών στην υπόθεση.

Συνεχίζοντας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, δήλωσε πως «όλοι καταλαβαίνουμε ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι της παρακολούθησής μου. Δεν μπορεί οκτώ χρόνια εργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο, με δεκάδες αποστολές, να μην υπήρξα ποτέ στόχος κάποιας μυστικής υπηρεσίας, και να βαφτίζομαι εθνικός κίνδυνος την ώρα της υποψηφιότητάς μου για τη δημοκρατική παράταξη».

Ads

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για καταστροφή του φακέλου, δήλωσε πως «από τη μια μου ζητάν να παρανομήσω, να πάω κόντρα στο νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, για να πάω ο ίδιος στην ΕΥΠ, κάτι που απαγορεύεται, κι από την άλλη καταστρέφουν το φάκελο». Στόχος, όπως είπε, ήταν η ομηρία του ΠΑΣΟΚ.

Προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα γιατί καταστράφηκαν οι φάκελοι, ο ίδιος υποστήριξε πως ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά «ανέτρεψε τα σχέδιά τους, κι έπρεπε να δώσουν παράταση δύο μηνών. Αλλά ξέρετε, για να υπογράψει η εισαγγελέας, πρέπει στην πρώτη παρακολούθηση των δύο μηνών, να υπήρχε κάποιο χειροπιαστό στοιχείο. Τι βρήκατε λοιπόν κύριοι του παρακράτους για να συνεχίσετε την παρακολούθηση;».

«Αν ζούσε ο Όργουελ για να ξανά γράψει το βιβλίο του για τον Μεγάλο Αδερφό, θα μπορούσε να γράψει για τον μεγάλο ανιψιό, που λειτουργούσε για τον μεγάλο θείο», πρόσθεσε με νόημα.

Ανοίγοντας την ομιλία του, ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε διπλά πυρά, τόσο κατά της κυβέρνησης, όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από μια «αξιόπιστη και ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι στοίχημα του ΠΑΣΟΚ «στις επόμενες εκλογές είναι να επιλέξουν οι πολίτες θετικά ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα» και να μην είναι «εγκλωβισμένοι μεταξύ δύο κακών».

«H χώρα μπορεί να έχει εναλλακτική πρόταση εξουσία. Και Αξιόπιστη και προοδευτική. Μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική» και τόνισε: «Το δίλημμα των επόμενων εκλογών δεν είναι “Μητσοτάκης ή χάος” αλλά: Δημοκρατική Ανατροπή ή Ανοχή στον Καθεστωτισμό και την αδικία!».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέκρινε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πώς «μοιάζουν πολύ στη θέση τους απέναντι στον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ» και τους κατηγόρησε για κυνισμό κι έλλειψη ντροπής .« Μοιάζουν τόσο πολύ. Είναι ικανοί να πουν το ίδιο και το αντίθετο χωρίς ντροπή. Γιατί έχουν ένα κοινό πάθος. Το πάθος για την εξουσία. Τους ενώνει ο κυνισμός. Παρακολουθήσεις, εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης, κάλπικα δημοψηφίσματα».

Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη «η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα και αυτή είναι η ευθύνη της Δημοκρατικής Παράταξης. Έχουμε ευθύνη να αγκαλιάσουμε τις καθημερινές αγωνίες του Ελληνικού λαού. Να μετατρέψουμε την απελπισία που γεννά η αδικία, σε ελπίδα. Δεν θα γίνουμε διαχειριστές της οργής. Έχουμε ευθύνη η χώρα να λειτουργεί ως κανονικό Ευρωπαϊκό κράτος».

Υπογράμμισε, δε, ότι το εκλογικό δίλημμα δεν είναι «Μητσοτάκης ή χάος», όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά «δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στο καθεστωτισμό και την αδικία».

Σχετικά με τις αναφορές του Κ. Μητσοτάκη για «τερατογένεση», αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε αρχικά πως τα υπόλοιπα κόμματα είναι «πλήρως ετερόκλητα με το πρόγραμμά μας».

Και συνεχίζοντας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία από αυτές. Έχετε ακούσει για την τερατογένεση της αποστασίας του 1965, για το ειδικό δικαστήριο με το οποίο κάποιοι θέλανε να βάλουν φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Θυμάστε μήπως την τερατογένεση του δήθεν αντιμνημονιακού μετώπου, του εμπαιγμού του ελληνικού λαού, που μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ διχάσατε αυτόν εδώ το λαό;».

«Εμείς δεν συμμετείχαμε ποτέ σε καμία τέτοια τερατογένεση», είπε ο ίδιος, για να προσθέσει πως το σλόγκαν «συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα» που διαφήμισε ο πρωθυπουργός, σημαίνει στην πραγματικότητα «ασυνέπεια, πισωγύρισμα, και αστάθεια».

Για ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στη Τουρκία όπου είπε ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι μια χίμαιρα καλώντας την Ελληνική κυβέρνηση να συμβάλει πρωταγωνιστικά στην νέα αρχιτεκτονική σχέσεων Ευρώπης – Τουρκίας.

«Δεν μπορεί να λείπει το εμπάργκο όπλων. Δεν νοείται οι ευρωπαϊκές χώρες, οι εταίροι μας, να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Τουρκία. Επίσης μετά τις κυπριακές εκλογές, θα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για την επίλυση του κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ερντογάν δεν πρέπει να μείνει σε χλωρό κλαδί. Το διεθνές δίκαιο είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης .

Για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στους θεσμούς, στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, που κινείται σε δύο κατευθύνσεις: Την ενίσχυση της ευθύνης, της λογοδοσίας και της διαφάνειας, την αποτελεσματικότητα». 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έθεσε συγκεκριμένους εθνικούς στόχους για τους οποίους περιέγραψε τους βασικούς άξονες του προγράμματος που θα παρουσιαστεί σύντομα κι αφορούν: ένα νέο παραγωγικό μοντέλο , στο πεδίο της εργασίας πλήρη δικαιώματα και αξιοπρέπεια, κοινωνικό κράτος που θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, το Δημογραφικό. Για την κοινωνική κατοικία μίλησε για ετεροχρονισμένες εξαγγελίες και «σε αυτό το θέμα πραγματικά χαίρομαι που με παρακολούθησαν προσεκτικά και προσέτρεξαν στην πολιτική μας», όπως είπε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για Δημόσιο, Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα, που εγγυάται την αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες, με θεσμοθέτηση αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους με επαναφορά μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ, στην ενίσχυση και ριζική του ΕΣΥ αναμόρφωση για να ανταπεξέλθει στη νέα εποχή, για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία όπου διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις. Ειδική αναφορά έκανε σε ένα εντελώς διαφορετικό φορολογικό σύστημα, με το οποίο θα τελειώσει ο φορολογικός λαϊκισμός .

Για τη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη και τα προβλήματά της ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι χρειάζεται έναν νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα την αναδείξει σε οικονομικό κόμβο για τη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Να είναι ανοικτή κι όχι κλειστή πόλη στις αλλαγές που συντελούνται στη ευρύτερη περιοχή.

Ανέφερε ως αναγκαία έργα υποδομής όπως η ολοκλήρωση και η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων με τα γειτονικά κράτη, ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού, η αναβίωση της βιομηχανικής της περιοχής και η δημιουργία σύγχρονων εμπορευματικών πόλων, που είναι ενδεικτικά μερικές από τις απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις.

Χρειάζονται επίσης αντιπλημμυρικά έργα όπως έδειξαν οι πρόσφατες καταστροφές, και συστηματική προστασία των οικοσυστημάτων του Σέιχ Σου και του Θερμαϊκού. «Είναι ζητούμενο πια περισσότερο από ποτέ να χτίσουμε με τους δημοκρατικούς πολίτες, ένα άρρηκτο κοινωνικό μέτωπο νίκης και ριζικής αλλαγής. Για την αξιοπρέπεια και την προκοπή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Η πατρίδα αξίζει περισσότερα. Μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.