«Είμαστε έτοιμοι για έναν διάλογο επί όλων των θεμάτων με όρους σεβασμού και αμοιβαιότητας για τις διαφορές μας», είπε ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, αναφερόμενος στις επαφές με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των συνομιλιών για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ads

«Ο λαός της Κούβας χαιρετίζει αυτήν τη δίκαιη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα» δήλωσε ο Κάστρο σε ομιλία με την οποία έκλεισε την εξάμηνη κοινοβουλευτική σύνοδο, αναφερόμενος στο άνοιγμα του αμερικανού προέδρου για εξομάλυνση των σχέσεων. «Οπως εμείς δεν έχουμε ζητήσει ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλλάξουν το πολιτικό τους σύστημα, θα ζητήσουμε σεβασμό για το δικό μας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «η Κούβα θα είναι σε επαγρύπνηση για να διαφυλάξει τον σεβασμό απέναντι στην εθνική ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση».

Ο Κάστρο δήλωσε επίσης ότι η Κούβα αντιμετωπίζει έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα πριν από την άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο εναντίον της, εν μέρει διότι ισχυροί κύκλοι κουβανο-αμερικανών εξορίστων θα αποπειραθούν να σαμποτάρουν τη διαδικασία της εξομάλυνσης.

Σημειώνεται πως τον επόμενο μήνα αναμένεται αμερικανοί αξιωματούχοι να επισκεφτούν την Αβάνα για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενδέχεται να ταξιδέψει κάποια στιγμή στην πρωτεύουσα της Κούβας.

Ads